Negen jaar cel voor doodslag bij mislukte ripdeal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Negen jaar cel voor doodslag bij mislukte ripdeal
Almelo, 01 december 2015

Een 55-jarige man uit Berkelland moet negen jaar de gevangenis in omdat hij een man doodschoot tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal in Hengelo. Een 43-jarige Hengeloër die samen met hem het lichaam in het Twentekanaal dumpte krijgt een jaar gevangenisstraf. Ook voor het bezit van de zes kilo hennep die de mannen wilden verkopen veroordeelt de rechtbank beide mannen.

Drugsdeal

Op 16 december 2014 willen de twee mannen ongeveer 6 kilo hennep verkopen aan twee mannen uit Almere. De deal vindt plaats in het kantoor van de 43-jarige, op de tweede verdieping van een bedrijfsverzamelpand in Hengelo. De 55-jarige man neemt een geladen vuurwapen mee naar de ontmoeting. Eenmaal in het kantoor blijkt ook de andere partij gewapend te zijn.

Een van de mannen uit Almere, het latere slachtoffer, trekt tijdens de deal plotseling een wapen. Hij haalt de trekker een aantal keer over, maar het wapen weigert. De tweede man uit Almere rent ondertussen het pand uit met de hennep. De 55-jarige zet de achtervolging in, maar krijgt de vluchtende man niet te pakken. Nog altijd gewapend met het pistool loopt hij daarna het pand weer in. Op de eerste verdieping komt de man uit Almere, die de 43-jarige dwingt om voor hem uit te lopen, hem tegemoet. De 55-jarige verstopt zich in een nisje. Wanneer de man uit Almere hem passeert, schiet hij hem vanuit de nis door het hoofd.

In de uren die volgen dumpen de mannen samen het lichaam van het slachtoffer in het Twentekanaal. Ook wissen ze zoveel mogelijk sporen van de schietpartij.

Geen noodweer

De rechtbank oordeelt dat de schutter geen beroep op noodweer toekomt, ook al trok de andere partij als eerste een wapen. Door gewapend naar een drugsdeal toe te gaan heeft hij zichzelf in een positie gebracht waar de kans op vuurwapengeweld groot was. Ook is hij nadat hij tijdens de achtervolging van de vluchtende man het gebouw al uit was toch weer teruggegaan. Bij het bepalen van de hoogte van de straf houdt de rechtbank wel rekening met het feit dat ook het slachtoffer gewapend was en hij de escalatie van de situatie mede veroorzaakt heeft.

Respectloos

De dood van het slachtoffer is een schokkende gebeurtenis, met name voor zijn naaste familie en vrienden. De rechtbank rekent dit de 55-jarige man zwaar aan. Daarnaast neemt de rechtbank het beide mannen bijzonder kwalijk dat zij om hun sporen te wissen respectloos met het lichaam zijn omgegaan door het in het kanaal te dumpen. De rechtbank acht beide mannen ook schuldig aan het bezit van de hennep die zij wilden verkopen. De 43-jarige wordt tot slot nog veroordeeld voor het bezit van een gaspistool dat later bij hem thuis is aangetroffen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten