Laden...

Update - Open dag rechtbank Overijssel in Almelo en Zwolle

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Update - Open dag rechtbank Overijssel in Almelo en Zwolle
Zwolle/Almelo, 09 september 2016

Zaterdag 10 september organiseert de rechtbank Overijssel de open dag van de locaties in Almelo en Zwolle. Ook dit jaar kunt u van 10:00 tot 15:00 nagespeelde zittingen bezoeken, een kijkje nemen in het cellengebied of terecht op de informatiemarkt waar tal van organisaties die op de één of andere manier te maken hebben met de rechtbank Overijssel vertellen over hun werk. Bijvoorbeeld de Reclassering, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de advocatuur, de politie, hogescholen Saxion en Windesheim en natuurlijk ook de rechtbank zelf.

Opening gerechtsgebouw Zwolle

Gerechtsgebouw Zwolle met de tekst: Open dag

In Zwolle krijgt de open dag een extra feestelijke invulling. Tijdens de open dag wordt namelijk het nieuwe gerechtsgebouw geopend en het nieuwe kunstwerk van de rechtbank officieel onthuld door Commissaris van de Koning Ank Bijleveld. Het nieuwe gerechtsgebouw in Zwolle (ook wel bekend als het Hootsmanspand, vernoemd naar de desbetreffende architect Rob Hootsmans) werd in juni 2013 al officieel in gebruik genomen.

Onlangs is ook de renovatie van het naastgelegen zogeheten Krugerpand afgerond. Het kunstwerk is, ter gelegenheid van de nieuwbouw, gemaakt door Anne Wenzel (annewenzel.nl) in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. Het imposante beeld van bijna acht meter hoog beeldt een vrouw uit die hoog boven op een rots staat, omringd door drie monumentale vogels.

Behalve de onthulling van het beeld speelt theatergroep Suus een voorproefje van de theaterproductie De barones de dominee die in oktober in première gaat. Om het programma nog feestelijker aan te kleden zijn er ook nog optredens van de zangkoren HoorHaar en Musica Vocalis.

Programma Almelo en Zwolle

 

Met eigen ogen zien

De open dag van de rechtbank Overijssel valt in de Week van de Rechtspraak, het jaarlijkse publieksevenement van alle gerechten in Nederland. De rechtbank Overijssel opent graag haar deuren omdat het belangrijk is dat de Overijsselaar met eigen ogen kan zien hoe en waar recht wordt gedaan. Hoewel normaal gesproken bijna alle zittingen vrij toegankelijk zijn voor bezoekers, gaan bij een open dag ook deuren open die anders gesloten blijven.

De rechter tussen staat en straat

Poster voor de open dag van de rechtbank van Almelo en Zwolle

Het thema van de Week van de Rechtspraak is dit jaar “De rechter tussen staat en straat”. Een rechter is onafhankelijk, de basis van een eerlijk rechtssysteem. Maar de rechter dient wel degelijk een broodheer: de samenleving. De burger wil zich kunnen herkennen in degene die rechtspreekt. De rechter moet dichtbij staan. Als persoon, in zijn opvattingen, in zijn uitspraken. Tegelijkertijd moet hij de waan van de dag weerstaan en afstand bewaren tot het sentiment van de straat. Sentiment dat aan grillen onderhevig kan zijn. Waar ligt de balans tussen afstand en nabijheid? Hoe bepalen wij onze plaats tussen staat en straat?

Uitspraken