Laden...

Politieman bestraft voor schenden ambtsgeheim

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Politieman bestraft voor schenden ambtsgeheim
Almelo, 20 september 2016

Een oud-medewerker van de politie Oost-Nederland moet 140 uur werken omdat hij zijn ambtsgeheim schond. De man zocht informatie over mensen in zijn omgeving op in politiesystemen en deelde die met familie en een kennis. Twee van de mensen over wie hij informatie deelde moet hij een schadevergoeding van 500 euro betalen. Vanwege de affaire werd hij door de politie al ontslagen.

Informatie

Rechtbank Overijssel, locatie Almelo

In de loop van anderhalf jaar zocht de man meerdere malen informatie over mensen op in de politiesystemen waar hij vanwege zijn functie toegang toe had. Het ging onder meer om informatie over mensen die in de instelling waar zijn vrouw werkzaam was kwamen wonen en om de nieuwe vriend van zijn stiefdochter.

Dat de politieman zijn ambtsgeheim op deze manier schond is een ernstig feit. Burgers moeten er van uit kunnen gaan dat de politie integer omgaat met vertrouwelijke informatie. Door zijn handelen heeft de man niet alleen de direct betrokkenen beschadigd, maar ook het vertrouwen in de politie in het algemeen aangetast.

Straf

Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man zijn baan bij de politie door het gebeuren is kwijtgeraakt. Ook dat hij inmiddels vrijwillig hulpverlening heeft ingeschakeld weegt de rechtbank mee. Omdat daarmee de kans op herhaling voldoende is ingeperkt legt de rechtbank naast de taakstraf geen voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Uitspraken