Politievrijwilliger bestraft na lekken informatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Politievrijwilliger bestraft na lekken informatie
Zwolle, 21 juli 2016

Een politievrijwilliger uit Giethoorn is door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor schending van het ambtsgeheim. De 42-jarige man deelde vertrouwelijke informatie uit een lopend strafrechtelijk onderzoek met de persoon waar het onderzoek over ging. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 13 weken, waarvan 12 weken voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en taakstraf van 240 uur. De man is ook veroordeeld voor illegaal wapenbezit en het hebben van vervalste politielegitimatiebewijzen.

Politiehandboeien. Foto: ministerie van Algemene Zaken.
Foto: ministerie van Algemene Zaken

Vertrouwen beschaamd

“Dit is een zeer ernstig feit. Van verdachte, in zijn positie als vrijwilliger van de politie, mag en moet worden verwacht dat hij integer en onkreukbaar handelt. Verdachte heeft het vertrouwen dat de maatschappij in hem mocht en moest kunnen hebben, beschaamd. Het politieonderzoek is als gevolg van het handelen van verdachte geschaad, met alle gevolgen van dien.”, aldus de rechtbank.

In het voordeel van de man weegt de rechtbank mee dat hij hierdoor zijn droombaan bij de politie is kwijtgeraakt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten