Open dag rechtbank in Almelo 30 september

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Open dag rechtbank in Almelo 30 september
Almelo, 29 september 2017

240 uur werkstraf na een verkeersongeval. Maar hoe komt de rechter tot die straf? Wat gebeurt er als je in schuldsanering komt? Of hoe is het eigenlijk om zelf in de huid van de rechter te kruipen? Kom voor de antwoorden naar de open dag van de rechtbank in Almelo op zaterdag 30 september. Dan zet de rechtbank Overijssel de deuren open voor jong en oud.

Programma

Klik op de afbeelding voor het volledige programma en blokkenschema (pdf).

Van 10.00 tot 15.00 uur bent u van harte welkom om te komen kijken bij nagespeelde zittingen. Bijvoorbeeld een grote strafzaak, een burenruzie of een zitting van de spijbelrechter. Natuurlijk kunt u ook vrij rondlopen in het cellengebied en een kijkje nemen bij de parketpolitie of in gesprek gaan met een officier van justitie, een rechter of een advocaat. In andere zalen draait een film of is er eindelijk de kans om zelf een toga aan te trekken. Ook is er dit jaar een informatiemarkt. In het programma is extra aandacht voor kinderen.

Bekijk het volledige programma in dit blokkenschema (pdf, 543,9 KB) (pdf)

Première documentaire ‘Vergeef me mijn schulden’

Op de open dag in Almelo kunt u de documentaire ‘Vergeef me mijn schulden’ bekijken. Deze documentaire gaat in de week voorafgaande aan de open dag in première op het Nederlands filmfestival, maar is dus ook al te zien op de open dag. De documentaire laat de harde werkelijkheid van de schuldenproblematiek zien.

Schuldenaren die ten einde raad zijn en zich vastklampen aan deze laatste strohalm. En rechters die ingewikkelde afwegingen moeten maken. Heeft iemand recht op een schone lei en een nieuwe kans? De documentaire wordt ingeleid door één van de rechters van het Team Toezicht aan wie u ook vragen kunt stellen over de rol van de rechtbank bij schuldenproblematiek.

Informatiemarkt

Op de informatiemarkt vertellen tal van organisaties over hun werk dat op de één of andere manier te maken heeft met de rechtbank Overijssel. Denk bijvoorbeeld aan het Openbaar Ministerie, de advocatuur, de Reclassering, de Kinderbescherming, de Stadsbank en PI De Karelskamp.

Waar en wanneer

De open dag is op zaterdag 30 september van 10.00 tot 15.00 uur. U vindt de rechtbank aan de Egbert Gorterstraat 5 in Almelo. De rechtbank bevindt zich op loopafstand van het Centraal Station Almelo (routebeschrijving).

Uiteraard is de toegang gratis.

Week voor de Rechtspraak

De open dag van de rechtbank in Almelo is het sluitstuk van de Week van de Rechtspraak in Overijssel. De jaarlijkse, landelijke, Week van de Rechtspraak staat deze keer in het teken van jongeren en rechtspraak. Jaarlijks krijgen tienduizenden minderjarigen te maken met de rechter. Soms als verdachte, maar veel vaker door omstandigheden waar ze niets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld doordat hun ouders gaan scheiden.

Overijsselse rechters bezoeken tijdens de Week van de Rechtspraak, van 25 t/m 30 september, bijna negenhonderd scholieren en studenten om gastlessen te geven. De rechters gaan naar klassen in het voortgezet onderwijs, maar ook het MBO, het HBO en het speciaal onderwijs. De gastlessen vinden plaats in onder meer Almelo, Enschede, Hardenberg en Zwolle.

Het complete programma van de landelijke Week van de Rechtspraak vindt u op www.rechtspraak.nl/weekvanderechtspraak.

Uitspraken

Meest gelezen berichten