Taakstraf en rijontzegging na dodelijk ongeluk Hengelo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Taakstraf en rijontzegging na dodelijk ongeluk Hengelo
Almelo, 30 januari 2015

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 26-jarige man tot een taakstraf van 160 uur en een rijontzegging van een jaar, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De man krijgt de straf omdat hij in juli 2014 een aanrijding met een fietser op de Torenlaan in Hengelo veroorzaakte. De fietser kwam bij dit ongeval om het leven.

Stuurbeweging

Op de fatale dag reed de man voor zijn werk als postbezorger in een bedrijfswagen over de Torenlaan. Op de passagiersstoel lagen brieven en zijn mobiele telefoon, die hij als navigatiesysteem gebruikte. Vlak voor een flauwe bocht in de weg begon de man de fietser in te halen. Toen hij een auto van de andere kant zag aankomen, trapte hij op de rem. Hierdoor gleden de brieven en telefoon van de passagiersstoel. De man greep naar de spullen, maar maakte daardoor gelijktijdig een stuurbeweging naar rechts waardoor hij de fietser naast hem raakte. De fietser kwam door de klap in de berm terecht en overleed.

Aanmerkelijke verkeersfout

De rechtbank is van oordeel dat de man een aanmerkelijke verkeersfout heeft gemaakt. De Torenlaan is een relatief smalle weg en het was regenachtig weer. De man paste zijn snelheid niet aan die omstandigheden aan en zette een inhaalmanoeuvre in op een moment dat hij de weg niet goed kon overzien. Hij had achter de fietser moeten blijven tot hij de situatie weer beter in kon schatten. Omdat hij toch in ging halen kon het gebeuren dat hij verrast werd door de tegemoetkomende auto. Door zijn -voor de omstandigheden- te hoge snelheid in combinatie met het onvoldoende afstand houden van de fietser kon hij niet meer op tijd stoppen. Het ongeluk is de man dan ook aan te rekenen.

Leed

Door de verkeersfout van verdachte is aan de nabestaanden van het slachtoffer leed toegebracht. Het is de rechtbank gebleken dat ook de man zelf is aangegrepen door het door hem veroorzaakte ongeluk. Strafoplegging in welke vorm dan ook kan dat leed niet ongedaan maken. De straf moet niet alleen gebaseerd worden op de in dit geval desastreuze gevolgen van het ongeluk, maar vooral op de ernst van de verkeersfout die aan het ongeluk voorafging. De rechtbank komt vanwege de ernst van het gebeurde, inclusief het fatale gevolg, tot een hogere taakstraf dan de officier van justitie had geëist.

Uitspraken

Meest gelezen berichten