Taakstraf voor therapeute die ontsnapte tbs'er verborg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Taakstraf voor therapeute die ontsnapte tbs'er verborg
Zwolle, 27 januari 2015

De rechtbank Overijssel heeft een voormalige therapeute van de tbs-kliniek Veldzicht veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur omdat zij een ontsnapte tbs’er verborg. De vrouw en tbs’er kenden elkaar van de kliniek en hadden een online chatrelatie opgebouwd. Hij ontsnapte tijdens zijn begeleid verlof en ging naar de Bed en Breakfast van de vrouw in Hardenberg. Op basis van telefoongegevens trof de politie de man een dag later bij haar aan. Hij was voor ernstige zedenmisdrijven veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De vrouw is inmiddels ontslagen bij de tbs-kliniek.

Grensoverschrijdend chatcontact

Tussen de vrouw en de tbs’er was er sprake van niet-professioneel en grensoverschrijdend contact. Buiten werktijd had de vrouw veel chatcontact met de man via Facebook en een internetspel. De correspondentie tussen beiden was zeer persoonlijk van aard en deels seksueel getint.

​Onveilige situatie

Een ontsnapping van een tbs’er roept in de samenleving gevoelens van onveiligheid en onrust op. Doordat de vrouw de tbs-er onderdak bood en niet meteen de kliniek of de politie waarschuwde, maakte zij zich schuldig aan een strafbaar feit en droeg zij bij aan een maatschappelijk onveilige situatie.

​Behandelingsrelatie

Hoewel het privé-contact tussen de vrouw en de tbs’er op zichzelf niet ter beoordeling aan de rechtbank is, meent de rechtbank wel dat het van invloed is geweest op de zaak. De rechtbank oordeelt dat de vrouw prudent om had moeten gaan met de behandelingsrelatie die in het kader van een dergelijk behandelingscontact ontstaat. Zij had zich vooraf moeten realiseren dat het contact ongepast was en zich hiervan moeten distantiëren. Zij heeft dat niet gedaan maar er zelf actief aan bijgedragen. Zo had zij er een apart Facebookaccount voor aangemaakt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten