Uitgesproken Overijssel - Januari 2015

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Uitgesproken Overijssel - Januari 2015
Overijssel, 20 februari 2015

In 'Uitgesproken Overijssel' vindt u een selectie van interessante, belangrijke of juist alledaagse uitspraken van Bestuursrecht, Civiel Recht en Strafrecht van de rechtbank Overijssel.

Januari 2015

 • 18 miljoen voor oud-directeur moederbedrijf Wehkamp
 • Civiel Recht
 • Datum uitspraak: 26-01-2015
 • Zaaknummer: C-08-140463 - HA ZA 13-256
 • Vindplaats: ECLI:NL:RBOVE:2015:394

De rechtbank Overijssel veroordeelt Auctus Holding B.V. uit Zwolle tot de betaling van 18 miljoen euro aan een oud-CFO (financieel directeur). De voormalige directeur had volgens de overeenkomst recht op 5% van een aandelenuitkering, met een maximum bedrag van 18 miljoen euro. Deze beloning stond los van het bereiken van bepaalde projectdoelen. Lees het hele vonnis.

Elektronische halsband is geen hondenriem

Een vrouw krijgt bij het uitlaten van haar hond in Hengelo een boete omdat de hond niet is aangelijnd. De vrouw vindt de boete onterecht omdat de hond een elektronische halsband omhad en dat werkt volgens de vrouw net zo goed als een gewone hondenriem. Zij laat haar zaak voorkomen bij de kantonrechter.

De kantonrechter oordeelt echter dat het geen hondenriem is. Doordat het op batterijen werkt is het niet 100% betrouwbaar en vraagt deze vorm een betere training van hond en baasje. Ook zien anderen niet dat de hond elektronisch is aangelijnd. Het is dus niet een effectieve vervanger van een fysieke hondenriem. De vrouw moet een boete van 90 euro betalen.

Pand uit 1880 in centrum van Zwolle mag gesloopt

 • Bestuursrecht – voorlopige voorziening
 • Datum uitspraak: 21-01-2015   
 • Zaaknummer: Awb 14/3110
 • Vindplaats: ECLI:NL:RBOVE:2015:309

Mag een gebouw dat staat in het centrum van Zwolle en stamt uit 1880 worden gesloopt? Had de gemeente en vergunning voor nieuwbouw en sloop mogen geven? Voor die vraag stond de Zwolse bestuursrechter nadat omwonenden een zaak daarover aanspanden. Zij vinden dat het huis aan het Ter Pelkwijkpark behouden moet blijven. Het is onderdeel van een beschermd stadsgezicht en van sloop zou een precedentwerking kunnen uitgaan. Alle andere huizen daar zijn ook oud en verzakt, die worden toch niet gesloopt? De rechter oordeelt anders, de sloop mag. Lees de uitspraak.

Projectontwikkelaar draait zelf op voor risico’s

De gemeente Losser en een projectontwikkelaar zijn verdeeld over in hoeverre gewijzigde marktomstandigheden na het sluiten van de overeenkomst nopen tot het aanpassen van de overeenkomst. De “hardheidsclausules” van de overeenkomst geven geen mogelijkheid tot aanpassing van de kavelprijzen. Bovendien is de rechtbank van oordeel dat al bij het sluiten van de overeenkomst in 2009 een mogelijke stagnatie van verkoop van kavels was voorzien. Evenmin ziet de rechtbank aanleiding tot wijziging van de overeenkomst over te gaan.    

“Hier is een typisch – voorzienbaar – projectontwikkelaarsrisico aan de orde, met name op het punt van de verwachting en inschatting van de duur van de economische malaise na 2008 en de gevolgen daarvan voor de verkoop van bouwkavels.” aldus de rechter. Lees de hele uitspraak.

Rabobank niet verantwoordelijk voor faillissement ​Hakenberg Groep

 • Civiel Recht
 • Datum uitspraak: 07-01-2015
 • Zaaknummer: C/08/129059 / HAZA 12-182
 • Vindplaats: ECLI:NL:RBOVE:2015:311

In een schadestaatprocedure tussen de oud-directeur van de voormalige Hakenberg Groep uit Oldenzaal en de Rabobank Twente Oost, concludeert de rechtbank dat de toerekenbare tekortkoming van de bank, de kredietinperking in 2002, niet de oorzaak is geweest van het faillissement van de Hakenberg Groep.    

De oud-directeur stelde dat de kredietinperking voor hem aanleiding was aan de Belastingdienst melding van betalingsonmacht te doen. Daarop volgde het faillissement van de Hakenberg Groep. Volgens de oud-directeur kon hij, tijdens de kredietinperking, uit privé-bronnen financiering verkrijgen, zelfs tot een hoger bedrag dan de hoogte van de kredietinperking. De oud-directeur heeft, ook daarop gelet, onvoldoende gesteld om de conclusie te rechtvaardigen dat (alleen) de kredietinperking door de bank het onvermijdelijk maakte dat betalingsonmacht diende te worden gemeld, als gevolg waarvan een faillissementssituatie ontstond. Lees het vonnis.

Uitgesproken Overijssel

De rechtbank Overijssel geeft graag een breder inzicht in het werk van de rechter. De Rechtspraak kan op brede belangstelling rekenen, alleen dat is vaak voornamelijk gericht op het Strafrecht. De rechtbank Overijssel laat u via dit maandelijkse overzicht van uitspraken ook een blik werpen op de andere rechtsgebieden.

Vanwege het grote aantal uitspraken komen deze niet allemaal op rechtspraak.nl. Via het weekoverzicht op rechtspraak.nl vindt u snel een overzicht van alle uitspraken per gerecht.

Wilt u zelf eens de rechtbank in Almelo, Enschede of Zwolle bezoeken? Dat kan. Bijna alle zittingen bij de rechtbank zijn openbaar. U bent van harte welkom om eens te komen kijken.

Meest gelezen berichten