Uitgesproken Overijssel - juli 2016

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Uitgesproken Overijssel - juli 2016
Overijssel, 05 augustus 2016

Leidinggevenden zoenend betrapt op kantoor, een overvallen juwelier benadeeld door zijn tussenpersoon en een zelfoogsttuin voor de deur. Zo wat onderwerpen uit de Uitgesproken Overijssel van juli.

Uitgesproken Overijssel

In 'Uitgesproken Overijssel' vindt u een selectie van interessante, belangrijke of juist alledaagse uitspraken van Bestuursrecht, Civiel Recht en Strafrecht van de rechtbank Overijssel.

Geen loonsanctie door zoenen op kantoor

Geprikkeld door kreungeluiden openen drie collega’s de deur van het kantoor op de sociale werkplaats in Enschede. Daar betrappen zij een heftig zoenende assistent-werkbegeleider en haar leidinggevende. De gemeente neemt maatregelen, zij plaatst de vrouw over en zet haar een loonschaal terug.

De kantonrechter oordeelt dat de plaatsing in een andere functie mag, maar dat de loonsanctie een te grote maatregel is. De vrouw heeft sinds haar start in 2010 een onberispelijke staat van dienst. De vrouw en haar leidinggevende weten dat het niet door de beugel kan en hebben hun spijt meer dan eens betuigd. Beiden zijn van het toneel verdwenen en uit beeld.

De kantonrechter oordeelt dat de gemeente Enschede het ingehouden loon moet betalen aan de vrouw.

Celstraf voor mensenhandel in vrouwen uit Litouwen

Twee mannen uit Albanië en één uit Litouwen zijn door de rechtbank Overijssel voor mensenhandel veroordeeld tot celstraffen van 1 jaar, 2 jaar en 9 maanden en 3 jaar. De mannen dwongen vrouwen uit Litouwen om te werken als prostituee in onder meer Alkmaar, Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Den Haag.

Mensenhandel, een vorm van moderne slavernij, is een ernstig strafbaar feit. De mannen hielden geen enkele rekening gehouden met de gevolgen voor de psychische en lichamelijke integriteit van de vrouwen.

Eén van de mannen is daarnaast schuldig aan valsheid in geschrifte en het witwassen van grote geldbedragen. Eén van de vrouwen eiste meer dan 100.000 euro aan schadevergoeding. Omdat de rechtbank de man vrijspreekt voor dat feit, kan ook deze schadevergoeding niet worden toegekend.

Ontslag na afprijzen kinderfiets

Een medewerkster van een kringloopwinkel in Deventer is ontslagen omdat ze een kinderfiets afprijsde voor haar dochtertje. Zonder toestemming verlaagde ze de prijs van 50 naar 20 euro. Hoe oordeelt de kantonrechter?

Zelfoogsttuin valt binnen bestemming

De gemeente Zwolle hoeft niet op te treden tegen een zelfoogsttuin in Zwolle. Omwonenden vreesden overlast van oogstend publiek en aantasting van hun uitzicht. Zij vroegen de rechter om daar een stokje voor te steken.

De bestuursrechter verklaart het beroep van de omwonenden ongegrond. De zelfoogsttuin is niet in strijd met het bestemmingsplan. Omdat de activiteiten daar mogen, hoeft de gemeente daar niet tegen op te treden.

Tussenpersoon benadeelt overvallen juwelier

Een juwelier uit Amsterdam was na een overval niet tevreden over zijn verzekering. Er was voor iets meer dan 90.000 euro schade en hij kreeg 40.000 euro uitgekeerd. Reden om de dekking te verhogen en samen met de tussenpersoon uit Enschede werd een nieuwe verzekering met hogere dekking afgesloten. Maar wat blijkt. Na een nieuwe overval keert de verzekering weer ‘maar’ 40.000 euro uit. Waar ligt de fout?

De cruciale rubriek van 'uitkering bij overval' stond nog steeds op 40.000 euro. Een fout van de tussenpersoon, zo oordeelt de rechtbank. Hij heeft onvoldoende de belangen van de juwelier behartigd en handelde in strijd met de zorgplicht als assurantietussenpersoon.

De tussenpersoon wist namelijk van de uitdrukkelijke en evidente wens van de juwelier om beter verzekerd te zijn bij overvallen. Ook had de verzekeraar aan de tussenpersoon laten weten welke gevolgen de verhoging van de dekking voor de premie zou hebben. De tussenpersoon had het met de juwelier moeten bespreken.

De volgende stap is het vaststellen van de schade. De juwelier kan daar stukken over indienen, waarna de zaak verder gaat.

Uitspraken

Meest gelezen berichten