Uitgesproken Overijssel - november 2015

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Uitgesproken Overijssel - november 2015
Overijssel, 28 december 2015

In 'Uitgesproken Overijssel' vindt u een selectie van interessante, belangrijke of juist alledaagse uitspraken van Bestuursrecht, Civiel Recht en Strafrecht van de rechtbank Overijssel. Deze editie de maand november 2015.

Getuige gelogen? Zaak over

“Ik heb inzake aangehechte twee door mij getekende en afgelegde verklaringen van 26-10-2010 en 02-11-2011 niet de waarheid gesproken, ik heb in beide gevallen gelogen… Ik weet en besef dat ik dit niet had mogen doen.” Een getuige verklaart bij de notaris dat hij heeft gelogen in een eerdere rechtszaak.

De eisende partij vindt dat de oude uitspraak hierdoor ongeldig is. De zaak moet opnieuw en het geld moet terug. De gedaagde partij ziet dat helemaal anders, hij won de vorige rechtszaak. Hij stelt dat de getuige toen de waarheid sprak en juist nu liegt. De rechter oordeelt dat er genoeg reden is om de zaak te heropenen. Wie wanneer heeft gelogen is voer voor de komende procedure.

Zorginstelling Hengelo handelde ernstig verwijtbaar naar medewerkster

Een medewerkster van zorginstelling Ambiq uit Hengelo wilde de arbeidsovereenkomst laten ontbinden en een geldbedrag omdat haar werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld zou hebben. Nadat bekend werd dat een collega, waar zij bevriend mee was, een seksuele relatie met een minderjarige pupil had, meldde de medewerkster zich ziek.

De kantonrechter geeft de medewerkster gelijk. Ambiq maakte verwijten aan het adres van de medewerkster, maar had moeten laten zien dat het bedrijf adequaat optrad in deze casus en welke acties waren zijn ondernomen. De medewerkster wilde weg bij de zorginstelling. Ambiq stelde zich in dat kader weinig oplossingsgericht op en dreef de kwestie op de spits.

Skateboardverbod in Nijverdal

Omwonenden klaagden en daarop besloot de gemeente Hellendoorn op 2 december 2014 tot een skateverbod op het Henri Dunantplein in hartje Nijverdal. In de vroege ochtend, ’s avonds na 10 uur en op zondag mag er niet meer geskate en geskateboard worden. Eén echtpaar is het hier niet mee eens en stapt naar de bestuursrechter. Is het skateboardverbod terecht?

Boete van 420.500 euro voor gemeente Twenterand

  • Civiel recht
  • Datum uitspraak: 25-11-2015
  • Zaaknummer: C/08/153077 HA ZA 14-126 en C/08/159241 HA ZA 14-359
  • Vindplaats: ECLI:NL:RBOVE:2015:5241

De gemeente Twenterand moet een boete betalen van 420.500 euro aan twee families in Vriezenveen. De gemeente kocht grond van de families en in het verkoopcontract was een boeteclausule opgenomen. De gemeente zou moeten nabetalen als de grond een andere (duurdere) bestemming kreeg. Als de gemeente te laat zou zijn met een nabetaling moest zij 1000 euro per dag betalen.

De families eisten een totaalbedrag van zo'n 1,6 miljoen euro. Een deel als nabetaling en een deel als boete. De rechtbank oordeelt dat de gemeente Twenterand geen extra nabetaling hoeft te doen. De boete moet de gemeente wel betalen. Ze waren 841 dagen te laat met een andere nabetaling van bijna 40.000 euro. Dat zou een boete van 841.000 euro betekenen. De boeteclausule is geldig, maar de rechtbank vindt het boetebedrag niet in verhouding met de nabetaling van 40.000 euro en verlaagt het tot 420.500 euro.

De gemeente eiste dat de notaris die het contract en de boeteclausule had gemaakt de boete moet betalen. De rechtbank doet hier nog geen uitspraak over, er komt nog een zitting over deze eis.

Defensie mocht wachtgeld niet weigeren

Defensie weigerde onterecht om aan een defensieambtenaar wachtgeld toe te wijzen tot het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd. De rechtbank oordeelt dat er geen gronden zijn voor een regeling zoals het Wachtgeldbesluit.

Wie krijgt Sawyer l’Enchante?

Sawyer l’Enchante, Gucci van het Costerveld, Carat en Gracefull W. zijn vier paarden van een lid van de Saoedische koninklijke familie. Deze worden in Engeland en Nederland verzorgd en strijden mee in competities in Europa.

De Saoedische prins wil zijn paarden hebben, maar de verzorger weigert. Hij heeft nog een rekening opening staan aan eten en verzorging van ruim 197.000 aan Britse ponden, zo’n 280.000 euro. Zolang de rekening niet is betaald houdt hij de paarden vast. Wie krijgt deze vier? 

Uitspraken

Meest gelezen berichten