Uitgesproken Overijssel - oktober 2016

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Uitgesproken Overijssel - oktober 2016
Overijssel, 17 november 2016

Ontslag na het niet inleveren van nagekeken proefwerken, ongeluk in de slachterij, een medewerker met illegale software en vliegen in Twente. Enkele uitspraken van oktober in Uitgesproken Overijssel.

In 'Uitgesproken Overijssel' vindt u een selectie van interessante, belangrijke of juist alledaagse uitspraken van Bestuursrecht, Civiel Recht en Strafrecht van de rechtbank Overijssel.

Terecht ontslag na niet inleveren nagekeken toetsen

Een docent op een middelbare school in Zwolle is terecht op staande voet ontslagen, dat oordeelt de kantonrechter. De reden voor zijn ontslag is dat hij de gecorrigeerde toetsen van Havo-4 niet op tijd heeft overgedragen aan een collega, waarmee hij weigerde te voldoen aan een herhaalde redelijke opdracht van de werkgever.

De oud-docent vond zijn ontslag onterecht en vroeg de kantonrechter om vergoedingen van in totaal bijna 10.000 euro. De kantonrechter wees de verzoeken van de oud-docent af.

Naast het niet inleveren van de toetsresultaten, stuurde de man zijn leerlingen een e-mail over zijn conflict met de schoolleiding, waardoor de leerlingen hierbij betrokken werden. In plaats van de leerlingen gerust te stellen, ontstond er alleen onrust, ook bij de ouders. De kantonrechter oordeelt dat het bericht aan zijn leerlingen als ernstig verwijtbaar handelen en als dringende reden wordt aangemerkt.

Ongeluk in slachterij voor eigen rekening?

Een medewerker van een slachterij raakt tijdens het werk aan de slachtbaan gewond aan zijn linkerarm. Toen hij een abces aan een van de voorpoten van een koe wilde snijden, kwam de transportband in beweging en schoot zijn slagersmes in diep in zijn linkerarm.

De verzekeraar van de slachterij wijst de aansprakelijkheid af. Volgens hen was de Bulgaarse man ervaren en goed voorgelicht door zijn Poolse collega en wist hij zodoende hoe hij veilig moest werken. Hoe oordeelt de rechter?

Bedrijf draait op voor gekraakt pc-programma

Een medewerker van een Zwols ladderbedrijf had op zijn laptop illegale software staan van Siemens voor het berekenen van 3D-modellen. Siemens kwam erachter en spande een rechtszaak aan en eist geld. De rechter oordeelt dat het Zwolse bedrijf een schadevergoeding moet betalen aan Siemens wegens schending van het auteursrecht.

Ook al was het een privé-laptop, de man verrichtte met het gekraakte programma werk voor het bedrijf. Het bedrijf had licenties voor het gebruik van delen van een oudere versie van het softwarepakket. De hoogte van het bedrag moet nog worden bepaald, de rechter geeft partijen eerst de kans om er samen uit te komen.

Geen beroepsfout notaris; Twenterand veroordeeld tot betaling

De gemeente Twenterand moet de boete van 420.500 euro betalen die volgt na een grondaankoop door de gemeente in 2004. De rechtbank Overijssel oordeelt dat de notaris die de akte en boeteclausule opstelde geen beroepsfout heeft gemaakt.

In 2015 oordeelde de rechtbank (ECLI:NL:RBOVE:2015:5241) dat de gemeente een boete moest betalen van 420.500 euro aan twee families in Vriezenveen van wie zij grond had gekocht. De gemeente moest dat nabetalen omdat de aangekochte grond een duurdere bestemming had gekregen. De gemeente eiste daarna dat niet zij, maar de notaris voor de boete moest opdraaien, omdat hij de akte en de boeteclausule had gemaakt.

Vliegen mocht op vliegbasis Twente

  • Bestuursrecht
  • Datum uitspraak: 10-10-16
  • Zaaknummer: AWB 16/1406, 16/1407, 16/1408, 16/1409, 161410, 16/1411, 16/1412, 16/1435, 16/1436, 16/1437 en 16/1438
  • Vindplaats: ECLI:NL:RBOVE:2016:3909

De bestuursrechter oordeelt dat vier bedrijven gebruik konden maken van het militaire luchtvaartterrein Twente. De minister van Defensie en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu hebben terecht een ontheffing verleend voor 130 vliegtuigbewegingen in de periode van 15 april tot en met 1 november 2016.

1 november was de beoogde datum dat het luchthavenbesluit van de provincie Overijssel voor het militaire luchtvaartterrein Twente in werking zou getreden.

De rechtbank oordeelt dat van de bezwaarmakers alleen de Stichting Lonnekerberg (STiL) een belanghebbende is. Vereniging Omwonenden Luchthaven Twente (VOLT), Stichting Hart van Twente, Stichting Leefbaar Buitengebied en Stichting VROM? waren dat niet.

Uitspraken

Meest gelezen berichten