Vierde jongen veroordeeld voor vechtpartij Kalanderstraat Enschede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Vierde jongen veroordeeld voor vechtpartij Kalanderstraat Enschede
Almelo , 01 oktober 2015

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 17-jarige jongen voor zijn aandeel in een vechtpartij in het centrum van Enschede. Hij krijgt wegens een dubbele poging tot doodslag 203 dagen jeugddetentie opgelegd. Dat staat gelijk aan de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht. Ook moet hij zich laten behandelen om het risico op agressie in de toekomst te verkleinen en legt de rechtbank voorwaardelijk plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) aan hem op. Daarnaast moet hij een schadevergoeding aan de slachtoffers betalen. In april veroordeelde de rechtbank al drie mededaders voor hun rol in de vechtpartij.

Pogingen doodslag

De rechtbank oordeelt dat de jongen zich schuldig heeft gemaakt aan twee pogingen tot doodslag. De verdachte heeft, samen met de andere jongens, de slachtoffers meerdere malen tegen het hoofd en lichaam geslagen en geschopt. Daarmee heeft ook hij bewust de kans aanvaard dat de mannen zouden overlijden.

Voorwaardelijke PIJ-maatregel

Deskundigen die de jongen onderzocht hebben oordelen dat er een grote kans is dat hij opnieuw agressief gedrag zal vertonen. Zij adviseren daarom om hem te laten behandelen. De rechtbank neemt dit advies van hen over. Als stok achter de deur legt de rechtbank een voorwaardelijke PIJ-maatregel aan de jongen op. Dat betekent dat hij als hij niet voldoende meewerkt aan zijn behandeling alsnog gedwongen zal worden opgenomen in een inrichting voor jeugdigen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten