Werkstraf, rijontzegging en voorwaardelijke gevangenisstraf na ongeluk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Werkstraf, rijontzegging en voorwaardelijke gevangenisstraf na ongeluk
Almelo, 24 augustus 2016

Een 27-jarige Hengeloër die in zijn woonplaats een ernstig verkeersongeluk veroorzaakte moet voor straf 160 uur werken. Ook mag hij een jaar lang geen auto besturen. Gaat hij binnen twee jaar opnieuw de fout in, dan moet hij een maand de gevangenis in. De man reed met zijn auto door rood op de Haaksbergerstraat, bij de oprit naar de A35. Daarbij ramde hij een andere auto die aan het oversteken was. De inzittenden van de andere auto, een echtpaar met hun zes maanden oude dochtertje, raakten daarbij gewond.

Zeer onvoorzichtig

Verkeerslicht staat op rood

De rechtbank oordeelt dat de man zeer onvoorzichtig gereden heeft en dat hij verschillende grove verkeersfouten maakte. Hij maakte een bewuste keuze om met hoge snelheid door rood te rijden, keek niet goed of er een andere auto aankwam en remde pas op het laatste moment, toen een aanrijding al onvermijdelijk was. Dit terwijl hij de kruising waar het ongeluk gebeurde kent en dus wist dat er sprake is van een complexe verkeerssituatie.

Gevolgen

In het voordeel van de veroordeelde man houdt de rechtbank er rekening mee dat hij op zitting ruiterlijk heeft erkend dat hij die dag de fout in is gegaan, oprecht spijt heeft betoond en dat hij een blanco strafblad heeft. Dat neemt echter niet weg dat het ongeval flinke gevolgen heeft gehad voor het jonge gezin in de andere auto. De vrouw en haar baby liepen ernstig letsel op en ook de vader kon lange tijd niet werken. De maatschappelijke impact van een ongeval als dit is groot. Om herhaling te voorkomen legt de rechtbank daarom naast de werkstraf een rijontzegging op, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten