Zeven jaar cel voor doodslag op vrouw in Almelo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Zeven jaar cel voor doodslag op vrouw in Almelo
Almelo, 07 april 2015

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 43-jarige man uit Almelo tot een gevangenisstraf van zeven jaar wegens doodslag op zijn vriendin. De rechtbank acht bewezen dat hij de 37-jarige vrouw na een worsteling met een mes om het leven heeft gebracht. De vrouw werd op 15 november vorig jaar dood aangetroffen in haar appartement in Almelo.

Andere relatie

De man had sinds anderhalf jaar een relatie met de vrouw. Hij was er echter achter gekomen dat de vrouw een tweede relatie had met een andere man. Op de fatale ochtend wachtte hij haar op in haar appartement, naar eigen zeggen om met haar over de situatie te praten. Toen bleek dat de vrouw niet met hem wilde praten maar naar haar andere vriend toe wilde gaan kregen de twee ruzie. Het slachtoffer pakte tijdens de worsteling die ontstond een mes, dat de man echter van haar af wist te pakken. Toen hij het mes te pakken had bracht hij haar met 21 messteken om het leven. Daarna vertrok hij uit het appartement, waarbij hij de auto, bankpas en mobiele telefoon van de vrouw meenam. De volgende dag gaf hij zichzelf aan bij de politie.

Moord, doodslag of noodweer

De rechtbank is van oordeel dat in deze zaak sprake is van doodslag en niet van moord. Om te kunnen spreken van moord moet bewezen worden dat de man in de snel opeenvolgende gebeurtenissen de tijd heeft gehad om na te denken over de gevolgen van zijn daad. Op basis van de het beschikbare bewijs kan dat niet worden vastgesteld. Wel is de rechtbank van oordeel dat sprake is van doodslag, omdat uit de manier waarop de man met het mes op het slachtoffer heeft ingestoken blijkt dat hij haar om het leven wilde brengen.

Er was in deze situatie geen sprake van noodweer of van noodweerexces, zoals de verdediging stelt. De man had nadat hij het mes te pakken had immers volledige controle over het wapen en daarmee over de situatie. De daaropvolgende steekpartij had niets te maken met zelfverdediging. Ook het feit dat de man hevig geëmotioneerd was door de woordenwisseling met de vrouw is naar het oordeel van de rechtbank geen excuus voor het buitensporige geweld dat volgde.

Recht op leven

Door het handelen van de man heeft hij aan het slachtoffer haar meest fundamentele recht, namelijk het recht op leven, ontnomen. Hij heeft bij haar nabestaanden, waaronder haar nog minderjarige zoon, onherstelbaar leed aangericht. Omdat de rechtbank, anders dan de officier van justitie, niet moord maar doodslag bewezen acht is de opgelegde straf aanzienlijk lager dan de geëiste 15 jaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten