Laden...

Stages

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Stage lopen bij de rechtbank Rotterdam

Wil jij een bijdrage leveren aan een rechtvaardige samenleving? Wil jij weten hoe de rechtspraak in de praktijk werkt? Kom dan stage lopen bij de rechtbank Rotterdam (voor meer algemene informatie over de rechtbank Rotterdam klik hier).

Door stage te lopen bij de rechtbank doe je veel kennis op die je tijdens je studie kunt gebruiken, maar ook waar je iets aan hebt in je verdere loopbaan. Daarbij komt dat je kunt ervaren of een baan binnen de rechtspraak iets voor je is. Ook komt het regelmatig voor dat studenten na afloop van een stage gedurende de rest van hun studie als buitengriffier werken voor de rechtbank of kan een stage leiden tot een baan. Dit kunnen we natuurlijk niet garanderen, maar we garanderen je in ieder geval een leerzame tijd.

De rechtbank Rotterdam is er voor iedereen en dat zien we graag terug in onze organisatie. We willen dat onze medewerkers zich goed voelen op hun werk. Gerespecteerd, gewaardeerd en passend op zijn of haar plek. Wat je culturele achtergrond is, maakt niet uit.

 

Wat ga je doen tijdens je stage?

Mbo-studenten

Als mbo-student word je ingezet binnen een administratieteam. De administratie zorgt ervoor dat het dossier van een zaak compleet is en beoordeelt of voldaan is aan bepaalde formele eisen zodat de zaak aan de rechter kan worden voorgelegd. Als stagiair(e) stel je standaardbrieven op, registreer je de voortgang van het dossier in het registratiesysteem en onderhoud je telefonisch contact met de advocaten of partijen in een zaak. Bovenstaand is een goed praktijkvoorbeeld, maar de werkzaamheden verschillen uiteraard per team.

Hbo en WO-studenten

Als Hbo- en WO-student loop je stage waarbij je ervaring opdoet met de behandeling van zaken. Onder begeleiding bereid je voor de rechter(s) zaken voor. Tijdens de voorbereiding bestudeer je het dossier van deze zaken, maak je een samenvatting van de feiten in elk dossier en noteer je de feitelijke en juridische bijzonderheden van de zaak. Daarna ga je als griffier mee naar de zitting. Je krijgt inzicht in de manier waarop rechters argumenten afwegen en tot een oordeel te komen. Bovenstaand is een goed praktijkvoorbeeld, maar werkzaamheden verschillen uiteraard per rechtsgebied. De mogelijkheid bestaat ook een onderzoeksopdracht uit te voeren. Naast bovengenoemde stages zijn er uiteraard ook mogelijkheden voor stages (meelopen of onderzoek) bij de teams van bedrijfsvoering, zoals facilitair, communicatie en P&O.

Hoe kun je je aanmelden?

Er zijn ongeveer 80 stageplaatsen per jaar op zowel mbo, hbo als wo-niveau

Je kunt je aanmelden via de website Werken bij de rechtspraak (werkenbijderechtspraak.nl) . Hierop worden ieder jaar in de maanden februari/maart en september/oktober de stagevacatures geplaatst. Uiteraard kun je op deze site ook onze andere vacatures vinden.

Heb je een andere vraag of stagewens dan kan je voor meer informatie over de stagemogelijkheden ook bij je eigen onderwijsinstelling terecht of je kunt een mail sturen aan de rechtbank Rotterdam: stage.bedrijfsvoering.rotterdam@rechtspraak.nl.