13 jaar cel voor doodslag en poging doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > 13 jaar cel voor doodslag en poging doodslag
Middelburg, 27 oktober 2015

De rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg, heeft een 25-jarige man uit Terneuzen veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf. De rechtbank acht bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag en poging tot doodslag, waarbij hij een vuurwapen heeft gebruikt.

Schietpartij

Sinds langere tijd is in Terneuzen sprake van een vete tussen twee rivaliserende groepen. Bij eerdere confrontaties tussen leden van deze groepen werd (grof) geweld niet gemeden. Dit schietincident lijkt uit die vete voort te vloeien.

In de nacht van 30 november 2014 hebben verdachte en zijn neef ruzie met twee mannen gekregen. Tijdens de ruzie heeft één van de mannen de neef met een mes in zijn keel gestoken. Daarop is verdachte achter de mannen aangekomen en begon hij te schieten. Daarbij heeft hij één van de mannen dodelijk geraakt. De andere man raakte lichtgewond.

Voorbedachte raad

Het dossier bevat onvoldoende bewijs voor voorbedachte raad. Voor voorbedachte raad is vereist dat de verdachte de gelegenheid heeft gehad na te denken over de gevolgen van zijn daad. De rechtbank gaat er van uit dat verdachte die gelegenheid niet heeft gehad omdat sprake is geweest van een opwelling. Daarom spreekt de rechtbank de man vrij van moord. De doodslag en poging tot doodslag acht de rechtbank wel wettig en overtuigend bewezen.

Oordeel van de rechtbank

De gepleegde feiten schokken de rechtsorde en brengen met name ook in de Terneuzense samenleving gevoelens van angst en onveiligheid met zich mee. Verdachte heeft het recht in eigen hand genomen door te schieten, hij heeft geen enkel respect getoond voor het leven van een ander. De rechtbank rekent hem dit alles zwaar aan.

In het voordeel van verdachte houdt de rechtbank er rekening mee dat hij eerder te kampen heeft gehad met geweld vanuit de zijde van de man die op 30 november zijn neef in de keel heeft gestoken. In het nadeel van verdachte houdt de rechtbank rekening met het feit dat hij eerder is veroordeeld wegens een mishandeling en overtreding van de Wet wapens en munitie. De officier van justitie eiste vijftien jaar gevangenisstraf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten