Balkenendenorm geldt ook voor bestuursvoorzitter Amphia Ziekenhuis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Balkenendenorm geldt ook voor bestuursvoorzitter Amphia Ziekenhuis
Breda, 15 december 2017

Het salaris van de bestuursvoorzitter van het Amphia Ziekenhuis in Breda mag vanaf 1 januari 2017 niet hoger zijn dan de zogenoemde Balkenendenorm. Dit heeft de rechtbank in Breda bepaald in de beroepsprocedure die de raad van toezicht van het ziekenhuis aanspande tegen de minister van Volksgezondheid.

Overgangsfase

De wet normering topinkomens (WNT) bepaalt dat salarissen van topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector vanaf 1 januari 2013 in principe niet hoger mogen zijn dan dat van de minister president, te weten 181.000 euro per jaar (in 2017). De bestuursvoorzitter is sinds 2008 in dienst van het ziekenhuis en kreeg, ook gedurende een jarenlange overgangsfase, een veel hoger salaris. Die overgangsfase liep af op 1 januari 2017. Het verzoek van de raad van toezicht om ook na die datum de uitbetaling van een hoger salaris te kunnen voortzetten, wees de minister af. De raad van toezicht ging hiertegen in beroep.

Geen exceptionele situatie

De raad van toezicht beriep zich onder andere op de grote verantwoordelijkheid van de bestuursvoorzitter om een complexe organisatie als het Amphia Ziekenhuis te leiden, met name nu er sprake is van een langdurige en ingrijpende verbouwing, en op de persoonlijke kwaliteiten van de bestuursvoorzitter. De rechtbank oordeelt dat volgens de wet alleen in exceptionele gevallen afgeweken mag worden van de zogenaamde Balkenendenorm. Amphia is er niet in geslaagd aan te tonen dat hiervan sprake is en de rechtbank stelt daarmee de minister in het gelijk.
De raad van toezicht van het Amphia Ziekenhuis kan in beroep gaan tegen deze beslissing bij de Raad van State.

Uitspraken

Meest gelezen berichten