Bredase rapper vrijgesproken van groepsbelediging

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Bredase rapper vrijgesproken van groepsbelediging
Breda, 08 december 2015

Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, heeft een Bredase rapper vrijgesproken van groepsbelediging. Verdachte, een rapper uit Breda, heeft op YouTube een muziekvideo geplaatst van zijn rapnummer “Eenmans”. Er is een aantal keer aangifte gedaan tegen de rapper, omdat bepaalde delen van de tekst beledigend zouden zijn voor Joden of homoseksuelen.

Vrijheid van meningsuiting

Hoek rechtbank locatie Breda
De rechtbanklocatie in Breda

De rechtbank oordeelt dat de uitlating “flikkers geef ik geen hand” niet beledigend is, omdat uit de tekst van het rapnummer niet blijkt dat daarmee homoseksuelen worden bedoeld. De uitlating “ik haat die fucking joden nog meer dan de nazi’s” is op zichzelf wel beledigend van aard. Omdat sprake is van een artistieke expressie valt deze tekst onder het recht op vrijheid van meningsuiting.

Alleen als sprake is van onnodig beledigende uitlatingen, zou verdachte een strafrechtelijk verwijt gemaakt kunnen worden. De bescherming van artistieke expressie kan op gespannen voet staan met andere rechtsbelangen. Kunst kan uitdagend of choquerend zijn wat al snel kan raken aan kwetsen, beledigen of discrimineren.

Eigen boosheid

De rechtbank oordeelt dat geen sprake is van onnodig beledigende uitlatingen. Zij weegt daarbij mee dat verdachte in het rapnummer zijn eigen boosheid uit, dat de uitlating daarin maar één keer voorkomt en dat in rapnummers in het algemeen wel vaker grovere bewoordingen gebruikt worden, waarbij sprake is van een zekere mate van overdrijving. De rechtbank is van oordeel dat niet wettig en overtuigend kan worden bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het uiten van strafbare beledigingen. Daarom spreekt de rechtbank de man vrij.

Uitspraken

Meest gelezen berichten