Burgemeester Tilburg sloot terecht drugswoning

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Burgemeester Tilburg sloot terecht drugswoning
Breda, 27 januari 2017

De burgemeester van Tilburg maakte volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant in januari 2016 de juiste afweging door een woning aan de Schutsboomhof in Tilburg voor 3 maanden te sluiten. In de woning werd bij een doorzoeking bijna 7 gram harddrugs aangetroffen. Een handelshoeveelheid, volgens de burgemeester.

Handel

De bewoner had bij de bestuursrechter beroep aangetekend tegen deze beslissing. Hij stelde onder meer dat de drugs voor eigen gebruik bedoeld waren en dat de woning alleen gesloten werd om te laten zien dat de gemeente hard optreedt. Het beroep van de eiser wordt door de rechtbank echter afgewezen: uit verschillende verklaringen blijkt namelijk dat er wel degelijk gehandeld werd vanuit het huis.

Damoclesbeleid

De Opiumwet zegt dat de burgemeester een woning mag sluiten als sprake is van drugshandel. Wanneer in een woning drugs worden gebruikt maar er geen handel is mag de burgemeester die woning niet sluiten. De bestuursrechter stelt in de uitspraak van vandaag dat enkel het aantreffen van een beperkte hoeveelheid drugs boven de 0,5 gram niet voldoende is om uit te gaan van handel. Dit zogenoemde Damoclesbeleid van de burgemeester acht de bestuursrechter voor geringe hoeveelheden onjuist. Voor verslaafden is een hoeveelheid van 2 à 3 gram tot soms 5 gram cocaïne per dag voor persoonlijk gebruik bijvoorbeeld niet ongebruikelijk. Het is volgens de rechter dan aan de burgemeester om aannemelijk te maken dat aangetroffen drugs die ook voor persoonlijk gebruik zouden kunnen zijn, daadwerkelijk bestemd zijn voor de handel. Wanneer grote hoeveelheden drugs in een woning worden aangetroffen mag de burgemeester volgens de bestuursrechter blijven aannemen dat er sprake is van drugshandel en daarom de woning sluiten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten