Celstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Celstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval
Breda, 03 november 2015

De rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, veroordeelt een 58-jarige man uit Goirle tot een gevangenisstraf van 24 maanden en rijontzegging van 36 maanden. De rechtbank vindt bewezen dat de man een verkeersongeluk heeft veroorzaakt waarbij twee jonge vrouwen om het leven zijn gekomen.

​Alcohol en maximumsnelheid

De man reed op 25 oktober 2013 in de gemeente Alphen-Chaam als bestuurder van een personenauto. Uit onderzoek blijkt dat de man tenminste 123 km per uur reed waar 80 km per uur was toegestaan. Ook had hij te veel alcohol gedronken en heeft hij zijn aandacht niet voldoende op de weg gehouden. Verdachte heeft over die avond verklaard dat hij onderweg naar huis was. Hij had een personeelsbijeenkomst gehad en een aantal biertjes gedronken. De man reed vrijwel dagelijks over de Baarleseweg en was bekend met de situatie ter hoogte van eetcafé Klein Amerika.
Rond 19.45 uur verlieten de vriendinnen de parkeerplaats van deze eetgelegenheid en draaiden zij de Baarleseweg op in de richting van Chaam. Op dat moment kwam verdachte aanrijden en reed met hoge snelheid tegen de achterkant van de auto van de slachtoffers aan. Na de botsing is de auto van de slachtoffers in een slip geraakt en tegen een boom tot stilstand gekomen. Het voertuig vloog vrijwel direct hierna in brand. Aan de slachtoffers kon geen hulp meer worden geboden.

​Oordeel van de rechtbank

De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met de ernst van het feiten en de gevolgen daarvan. De Goirlenaar heeft door zijn schuld een verkeersongeluk veroorzaakt waarbij twee jonge vrouwen om het leven zijn gekomen. Met het overlijden van de slachtoffers is de nabestaanden zeer groot en onherstelbaar leed aangedaan, dat bleek ook uit de slachtofferverklaringen die tijdens de zitting zijn voorgelezen. De nabestaanden hebben geen afscheid van hun dochters en zussen kunnen nemen en worden nog elke dag herinnerd aan en geconfronteerd met het gemis.
 
Uit het strafblad van de man blijkt dat hij nog geen jaar geleden is bestraft vanwege rijden onder invloed. Dit heeft hem er niet van weerhouden om weer onder invloed van alcohol een auto te besturen. De rechtbank houdt er rekening mee dat de man de last van deze schuld zijn verdere leven met zich mee moet dragen, hoewel die impact minder diepgaand is dat het onbeschrijflijke leed dat hij anderen heeft aangericht.
 
De rechtbank heeft, wat betreft de duur van de straf, aansluiting gezocht bij de landelijke oriëntatiepunten voor straftoemeting. Ook heeft de rechtbank aansluiting gezocht bij straffen die gebruikelijk in vergelijkbare gevallen wordt opgelegd. De rechtbank legt om die reden een lagere gevangenisstraf en een kortere ontzegging van de rijbevoegdheid op dan gevorderd door de officier van justitie.
 
De officier van justitie eiste drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en daarnaast vier jaar onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid.

Uitspraken

Meest gelezen berichten