Celstraf voor stalken en aanzetten tot mishandeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Celstraf voor stalken en aanzetten tot mishandeling
Middelburg, 06 november 2015

De rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg, veroordeelt een 51-jarige man uit Oudenaarde (België) tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Stalken en mishandeling

De man heeft zijn ex-vriendin gedurende lange tijd gestalkt. Deze obsessie heeft geleid tot het aanzetten van iemand anders om het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel aan haar knieën en gezicht toe te brengen. Het stalken en de mishandeling hebben grote invloed gehad op de invulling van haar dagelijkse leven en op haar gemoedstoestand.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank heeft een kortere periode van stalking bewezen geacht dan de officier van justitie. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de rapporten van de reclassering en de psycholoog die over de 51-jarige verdachte zijn opgemaakt. Hieruit blijkt dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is te achten en dat het risico op herhaling aanwezig blijft wanneer zijn psychische toestand niet behandeld wordt.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 36 maanden, met aftrek van voorarrest en waarvan zes maanden geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten