Celstraffen voor afvalzwendel papierverwerker Breda

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor afvalzwendel papierverwerker Breda
Breda, 24 januari 2017

Drie voormalig leidinggevenden van een Bredaas papierverwerkingsbedrijf zijn veroordeeld voor het illegaal overbrengen van afvalstoffen naar China en valsheid in geschrifte. In 2010 en 2011 verstopten ze illegaal restafval in containers met balen papier. Twee broers, de gedeeld eigenaren van de fabriek, krijgen respectievelijk 12 maanden (waarvan 3 voorwaardelijk) en 6 maanden (waarvan 2 voorwaardelijk) gevangenisstraf. De derde verdachte, die verantwoordelijk was voor de verkoop in Azië, moet voor 9 maanden de cel in, waarvan 3 voorwaardelijk.

Restafval

Het inmiddels failliete bedrijf verkocht partijen oud papier aan onder meer bedrijven in China. Tussen het oud papier werden bij controles echter ook andere afvalstoffen aangetroffen, zoals plastic, kraftzakken en kunststof. De verdachten hadden hiervoor geen vergunning en handelden daardoor bewust in strijd met de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA), aldus de rechter. Volgens de EVOA mag restafval niet worden geëxporteerd naar landen waarvan niet duidelijk is wat er met het afval gebeurt. De verdachten hebben door hun handelen de milieuvoorschriften ondermijnd en valse concurrentie ten opzichte van andere ondernemers gecreëerd, aldus de rechtbank.

Valsheid in geschrifte

Daarnaast werd er door de oudste broer gefraudeerd met de paklijsten. Daarop stond een hoger gewicht vermeld dan daadwerkelijk in de containers zat, waardoor meer winst werd gegenereerd. Volgens de rechtbank is er daarom ook sprake van valsheid in geschrifte.

De officier van justitie had celstraffen tot 15 maanden geëist. De straffen vallen iets lager uit omdat de verdachten niet eerder met justitie in aanraking zijn geweest en de redelijke termijn voor de duur van het proces overschreden is. Een deel van de straffen is voorwaardelijk opgelegd om te voorkomen dat de verdachten weer de fout in gaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten