Celstraffen tot 4 jaar voor prostitueren minderjarige

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Celstraffen tot 4 jaar voor prostitueren minderjarige
Middelburg, 19 december 2016

Twee mannen en een vrouw die eind 2014 een minderjarig meisje in de prostitutie brachten in Zeeland zijn veroordeeld voor mensenhandel. De 2 mannen krijgen celstraffen van 2 en 4 jaar opgelegd, gelijk aan de eis van de officier van justitie. De vrouw krijgt een gevangenisstraf gelijk aan haar voorarrest, een voorwaardelijke gevangenisstraf en de maximale werkstraf van 240 uur. De meeste klanten van het minderjarige meisje krijgen 1 dag gevangenisstraf en een werkstraf.

Kwetsbaar slachtoffer

Het destijds 17-jarige slachtoffer werd in november 2014 benaderd door één van de hoofdverdachten. De verdachten praatten met haar over het werk dat zij moest gaan doen, maakten foto’s van het meisje en plaatsten een seksadvertentie op internet. In de weken daarna werkte zij op verschillende plaatsen als prostituee en had vaak onbeschermde seks met klanten. De rechtbank neemt het de verdachten zeer kwalijk dat zij een kwetsbaar meisje uit een jeugdzorginstelling op deze manier hebben beschadigd, alleen om er zelf financieel beter van te worden.

Vrouwelijke verdachte

De 19-jarige vrouwelijke verdachte had weliswaar een grote rol in de werkzaamheden, maar was ook zelf slachtoffer van één van de mannelijke verdachten. Hij chanteerde haar met beelden van haar eigen prostitutiewerkzaamheden. Uiteindelijk gaf ze openheid van zaken. Volgens de rechtbank heeft ze zichzelf daarbij niet gespaard. Ze probeert haar leven weer op orde te krijgen met professionele hulp. Daarom hoeft zij van de rechtbank niet terug naar de gevangenis.

Klanten

Ook 14 klanten van het slachtoffer stonden voor de rechter. Twee van hen zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Elf van hen zijn veroordeeld tot een dag gevangenisstraf en werkstraffen van 100 tot 240 uur. Eén verdachte kreeg daarbij nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van 30 dagen. De klanten waren niet op zoek naar een minderjarige prostituee en hadden geen reden om te vermoeden dat zij minderjarig was. Dat bleek niet uit de advertentie en was ook niet meteen aan haar te zien, aldus de rechter. Ook de politie had tijdens een controle niet het vermoeden dat zij minderjarig was. De rechtbank is van mening dat er tijdens deze controle onvoldoende adequaat is opgetreden door de politie, waardoor de uitbuiting nog enkele weken kon doorgaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten