Celstraffen voor door Undercover in Nederland betrapte valsemunters

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor door Undercover in Nederland betrapte valsemunters
Breda, 23 augustus 2016

Een 18-jarige man en een 17-jarige medeverdachte zijn veroordeeld tot deels voorwaardelijke celstraffen van 9 maanden en 5 maanden voor het uitgeven van vals geld. De rechtbank Zeeland-West-Brabant acht bewezen dat zij vals geld hebben uitgegeven door nagemaakte biljetten te verkopen aan medewerkers van het programma Undercover in Nederland.

Interpretatie van ‘uitgeven’

De Hoge Raad omschrijft ‘uitgeven’ als het ‘in het verkeer brengen van valse bankbiljetten’. De advocaat van de verdachten vond dat hier geen sprake van was, omdat de medewerkers van Undercover in Nederland niets met de biljetten gedaan hebben. Volgens de rechtbank is door de verkoop het valse geld echter wel degelijk in het verkeer gebracht en daarmee in juridische zin ‘uitgegeven’. Dat de kopers op de hoogte waren van de valsheid van de biljetten en niet de intentie hadden het geld te gaan gebruiken doet hier niets aan af, aldus de rechter.

Stations Breda en Roosendaal

Beide valsemunters spraken in maart af met de journalisten bij station Breda. In april volgden nog twee afspraken bij station Roosendaal tussen alleen de oudste verdachte en de journalisten. Deze verdachte onderhield ook de contacten met de afnemers. Bovendien werd hij in België al eerder veroordeeld voor fraude. Zijn straf valt daarom hoger uit dan die van zijn medeverdachte.

Eis

De officier van justitie eiste celstraffen van 18 maanden. De rechtbank gaat hier niet in mee, omdat de tenlastelegging in deze zaak slechts ziet op een drietal verkoopmomenten. Uit de overige inhoud van het dossier blijkt weliswaar dat beide verdachten waarschijnlijk vaker vals geld hebben verkocht, maar dat is niet ten laste gelegd en die omstandigheid kan in deze zaak niet zo zwaar meewegen dat een straf van 18 maanden op zijn plaats is. Daarnaast heeft de rechtbank onderscheid gemaakt in de rol die beide verdachten in deze zaak hebben gehad.

Uitspraken

Meest gelezen berichten