Celstraffen voor verdachten cybercrime

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor verdachten cybercrime
Breda, 29 juni 2016

Voor hun aandeel in een omvangrijke internetoplichtingszaak zijn 3 mannen en een vrouw veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 24 maanden. Via malware sluisden zij geld weg van Nederlandse rekeninghouders. De rechtbank Zeeland-West-Brabant acht bewezen dat de verdachten zich schuldig maakten aan onder meer diefstal, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Tienduizenden euro’s

De Oost-Europese verdachten maakten onderdeel uit van een criminele organisatie die in 2013 en 2014 malware, kwaadaardige software, gebruikte om toegang te krijgen tot computers en bankrekeningen. Via internetbankieren werd vervolgens geld weggesluisd naar speciaal daarvoor geopende rekeningen. Uiteindelijk acht de rechter bij 18 illegale transacties, met een totale waarde van ruim 81.000 euro, de diefstal bewezen. Daarnaast wordt ook een aantal pogingen tot diefstal bewezen geacht.

Tas met passen

Twee van de verdachten waren al eerder betrokken bij vermogensdelicten. De hoofdverdachte vervulde een coördinerende rol in de oplichting. Eén van zijn medeverdachten regelde onder meer tussenpersonen die bankrekeningen openden waarop het gestolen geld kon worden gestort. Bij een andere verdachte werd een tas vol pinpassen aangetroffen. Een vierde verdachte fungeerde als ‘geldezel’ op wiens rekening het bedrag gestort werd.

De officier van justitie had celstraffen van 98 dagen tot 26 maanden geëist.

Uitspraken

Meest gelezen berichten