Drie keer 18 jaar en een keer 9 jaar voor daders liquidatie Huijbergen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Drie keer 18 jaar en een keer 9 jaar voor daders liquidatie Huijbergen
Breda, 26 juli 2016

De schutter en twee medeplegers van de moord op een voormalig vakantiepark in Huijbergen zijn alle drie veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Een vierde verdachte, de chauffeur die op de uitkijk stond en later een verklaring aflegde tegen de daders, wordt als medeplichtige bij de moord beschouwd en moet 9 jaar de cel in. De liquidatie vond plaats in februari 2014.

Verklaring

De zaak kwam aan het rollen doordat een van de verdachten een verklaring aflegde bij de Duitse politie. Hierdoor kon het onderzoek van het Openbaar Ministerie worden hervat en zijn de verdachten gearresteerd. Het slachtoffer, van Litouwse afkomst, verkeerde in het criminele circuit.

Betaald met geld en drugs

De rechter heeft zich voor haar oordeel gebaseerd op de verklaringen afgelegd door een van de verdachten bij de Duitse politie en later in Nederland, getuigenverklaringen, de telecom-gegevens van de verdachten, gegevens van en over de auto van een van de verdachten, een in de auto aangetroffen handschoen en de resultaten van het DNA-onderzoek en het schotrestenonderzoek. Volgens de rechtbank staat vast dat de schutter samen met de medeplichtige naar het voormalig vakantiepark in Huijbergen reed en daar de koelbloedige liquidatie uitvoerde op de oprit van de woning van het slachtoffer. De liquidatie werd betaald met geld en drugs. Twee andere verdachten hebben een coördinerende rol gehad. Er was een voorverkenning, de woning van een van hen diende als uitvalsbasis, een verdachte heeft instructies gegeven aan de schutter, de TomTom van een van hen werd gebruikt, de buit is door een van hen afgeleverd en zij maakten het mogelijk dat er sporen werden gewist.

Goed voorbereid

Het plan om het slachtoffer te doden is goed voorbereid. Uit de bewijsmiddelen blijkt van een planmatige aanpak en een gezamenlijk doel. Bij het bepalen van de strafmaat laat de rechtbank het doelbewuste plan en de kille uitvoering van de moord meewegen. De rechtbank veroordeelt de dader tot 18 jaar cel. Voor het mee beramen en de hulp bij de uitvoering van de liquidatie worden aan de twee medeplegers celstraffen van 18 jaar opgelegd. Deze twee verdachten zijn daarnaast ook nog voor het plegen van andere feiten veroordeeld. De verdachte die een verklaring aflegde bij de Duitse politie wordt als medeplichtige beschouwd en krijgt 9 jaar cel. De officier van justitie eiste drie keer 18 jaar en een keer 19 jaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten