Gevangenisstraffen voor uitgaansgeweld in Renesse

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Gevangenisstraffen voor uitgaansgeweld in Renesse
Middelburg, 13 mei 2015

De rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg, veroordeelt vier Duitse mannen in de leeftijd van 20 tot 33 jaar voor openlijk geweld tegen onder meer politiemensen en beveiligers in het uitgaansgebied van Renesse. Van hen is vast komen te staan dat zij deel uitmaakten van een groep die openlijk geweld heeft gepleegd, en dat zij een significante bijdrage hebben geleverd aan het geweld. Van drie van de mannen is niet komen vast te staan dat zij zelf geweld hebben gebruikt. Zij krijgen vier maanden celstraf. Van de oudste van de vier verdachten is vastgesteld dat hij daadwerkelijk geweldshandelingen heeft gepleegd. Hij krijgt vijf maanden celstraf.
Bovendien moeten de verdachten gezamenlijk aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 5000 euro.

Openlijk geweld

Op 12 april 2015 bezocht een groep van ongeveer 70 Duitsers met een touringcar het uitgaansgebied van Renesse. ’s Nachts kwam het tot openlijk geweld waarbij ook politiemensen en beveiligers door  leden van de Duitse groep werden belaagd. Een van de politiemensen werd daarbij met een bierpul op het achterhoofd geslagen, verder werd er o.a. geschopt, gestompt, geschreeuwd en heeft men zich als groep agressief opgedrongen.

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank vindt dat de verdachten zich hebben schuldig gemaakt aan een forse vorm van openlijk geweld, onder meer tegen mensen met een publieke functie. Mede door de omvang van de groep voelden de slachtoffers zich in het nauw gedreven. Zij hebben dit incident als zeer levensbedreigend ervaren.
 

De officier van justitie had eerder voor alle vier de verdachten negen maanden gevangenisstraf geëist voor in groepsverband georganiseerde geweldpleging. Dat is volgens de rechtbank niet vast komen te staan. De rechtbank maakt bovendien onderscheid tussen de verdachten omdat alleen van de 33-jarige is vastgesteld dat hij daadwerkelijk geweldshandelingen heeft gepleegd.

De rechtbank weegt mee in de strafoplegging dat de verdachten alle vier een blanco strafblad hebben.
 
De behandeling van de overige zeven zaken is aangehouden voor onbepaalde tijd. Deze zaken zijn verwezen naar de rechter-commissaris voor nader onderzoek.

Uitspraken

Meest gelezen berichten