Laden...

Hoofd administratie steelt miljoen van ICT-bedrijf: 3,5 jaar cel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Hoofd administratie steelt miljoen van ICT-bedrijf: 3,5 jaar cel
Breda, 19 juli 2017

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 45-jarige man veroordeeld tot 3,5 gevangenisstraf wegens verduistering en witwassen. De rechter acht bewezen dat de man in zijn functie als hoofd administratie van een Tilburgs ICT-bedrijf tussen 2011 en 2014 bijna een miljoen euro verduisterde. Naast zijn gevangenisstraf moet de verdachte ook het volledige verduisterde bedrag terugbetalen aan zijn voormalige werkgever.

Luxe leventje

De man verduisterde het geld door zijn eigen bankrekeningnummer toe te voegen aan crediteurenkaarten van het ICT-bedrijf, waardoor een groot aantal betalingen naar zijn eigen rekening werd overgemaakt. De verdachte heeft zijn werkgever hiermee grote schade toegebracht en van het geld vooral een luxe leventje geleid, aldus de rechter. Nadat het bedrijf ontdekte wat er aan de hand was vertrok de man naar het buitenland en was hij langdurig voortvluchtig.

Eerdere veroordeling

De verdachte werd al eerder veroordeeld tot 30 maanden cel voor een miljoenenoplichting bij een eerdere werkgever tussen 2007 en 2010. De rechtbank gelooft dan ook niet dat hij zijn leven inmiddels gebeterd heeft, zoals de verdediging bepleitte. Mede omdat de verdachte al eerder in de fout ging valt de straf hoger uit dan het uitgangspunt van 24 maanden dat normaal gesproken voor dit soort feiten geldt. Als de man er niet in slaagt het verschuldigde bedrag terug te betalen moet hij nog een jaar extra de gevangenis in. De betalingsverplichting blijft dan wel bestaan.

Uitspraken