Jacht op damherten Zeeland voorlopig toch toegestaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Jacht op damherten Zeeland voorlopig toch toegestaan
Middelburg, 22 maart 2016

Gedeputeerde Staten van Zeeland mogen de jacht op damherten in de natuurgebieden Manteling van Walcheren en Kop van Schouwen voorlopig alsnog toestaan. In december verbood de rechtbank Zeeland-West-Brabant dit nog.

Nieuwe ontheffing

Gedeputeerde Staten stelden vorig jaar dat het welzijn van de damherten in gevaar was door de grootte van de populatie. Nadat de rechtbank dit argument verwierp verleende de provincie dit jaar een nieuwe ontheffing voor de jacht op de beschermde diersoort. Deze keer werd ook gewezen op de noodzaak om de leefgebieden van de damherten te beschermen tegen te grote vraatschade en verlies van biodiversiteit. Het verzoek van de Faunabescherming om deze nieuwe ontheffing te schorsen is door de voorzieningenrechter afgewezen. Gedeputeerde Staten hebben volgens de rechter wederom niet kunnen aantonen dat er problemen zijn met het welzijn van de damherten, maar vanwege het risico van overbegrazing is terecht een ontheffing verleend, aldus de rechter.

Flora en fauna

Volgens de provincie kan overbegrazing door te grote aantallen damherten leiden tot een verarming van de flora en fauna in het gebied. Vooral de instandhouding van de zogeheten grijze duinen, een zeldzaam en plantenrijk landschapstype, loopt gevaar. Daarom mag van de voorzieningenrechter voorlopig toch worden gejaagd. Later dit jaar volgt de definitieve uitspraak van de rechtbank.

Uitspraak

Meest gelezen berichten