Jeugddetentie en therapie voor jonge afpersers pizzakoerier

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Jeugddetentie en therapie voor jonge afpersers pizzakoerier
Breda, 04 augustus 2015

De rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, heeft vandaag jeugddetentie en therapie opgelegd aan twee jongens van achttien jaar. Zij hebben in Breda tijdens carnaval onder bedreiging van geweld een pizzakoerier afgeperst. Eén van de twee heeft bovendien met geweld iemands koptelefoon gestolen, en bloemenkransen voor de dodenherdenking vernield. Deze jongen krijgt 157 dagen jeugddetentie (waarvan 90 dagen voorwaardelijk) en een gedragsbeïnvloedende maatregel van negen maanden. De andere jongen krijgt 169 dagen jeugddetentie en een PIJ-maatregel.

Carnaval

De twee jongens hoorden bij een groepje jongens dat ervan wordt verdacht in februari 2015, tijdens de carnaval bij een pizzakoerier eten en drinken te hebben besteld zonder daarvoor te willen betalen. Toen de pizzakoerier arriveerde op het afgesproken adres omsingelden zij zijn auto en hebben hem onder bedreiging van een mes het bestelde eten en drinken afhandig gemaakt.
Beide jongens worden ervan vrijgesproken dat zij op dezelfde avond een man op straat zouden hebben gedreigd met geweld. Zij maakten wel deel uit van een groepje jongens dat de man omsingelde, en iemand heeft de man ook een klap gegeven, maar er is geen bewijs dat deze twee jongens een wezenlijke bijdrage aan het geweld hebben geleverd.
Naast de afpersing heeft de jongste van de twee zich bovendien schuldig gemaakt aan diefstal met geweld. In januari van dit jaar heeft hij samen met een ander een jongen van zijn koptelefoon beroofd, door naast hem te gaan fietsen en vervolgens de koptelefoon van zijn hoofd te trekken. Verder heeft hij, ook samen met een ander, na de dodenherdenking in mei van dit jaar bloemenkransen vernield, die bij een monument lagen.

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank vindt dat de jongens zich hebben laten leiden door financieel gewin, zonder daarbij oog te hebben voor de gevolgen van hun daden voor het slachtoffer. De afpersing en diefstal moeten voor de slachtoffers traumatisch zijn geweest. De gevoelens van veiligheid van het slachtoffer in het bijzonder en van de samenleving in het algemeen, zijn hierdoor aangetast.
 
Beide jongens worden gestraft volgens het jeugdrecht, ondanks dat de oudste achttien jaar oud was toen hij het feit pleegde.
Deskundigen oordelen dat de jongste verdachte naast ADHD ernstig problematisch gedrag vertoont, mede als gevolg van traumatische ervaringen in zijn jeugd. Een gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM) moet voor hem meer stabiliteit creëren en hem leren grenzen te aanvaarden.
De andere jongen is volgens de deskundigen psychologisch onvolgroeid, ook hij heeft een ernstige gedragsstoornis, is impulsief en heeft een beperkt inlevingsvermogen. Daardoor was hij verminderd toerekeningsvatbaar. Een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) moet hem structuur bieden, leren gezag te aanvaarden en de kans op herhaling verminderen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten