Kleindochter verduistert geld van opa: 6 maanden cel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Kleindochter verduistert geld van opa: 6 maanden cel
Breda, 15 juni 2016

De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelt een 36-jarige vrouw uit Oud Gastel tot een gevangenisstraf van 6 maanden. De vrouw verduisterde jarenlang geld van de rekening van haar opa. Het gaat om een bedrag van ruim 130.000 euro. Haar man wordt vrijgesproken.

Bekentenis

De vrouw heeft bekend dat ze gedurende een periode van ongeveer 5 jaar zonder toestemming geld van de spaarrekening van haar opa heeft overgeboekt. Dit geld zette ze op haar eigen rekening, maar ook op de rekening die zij samen met haar echtgenoot had. Haar man krijgt geen straf, omdat uit onderzoek is gebleken dat hij geen geld gepind heeft en ook niet wist dat het geld zonder toestemming van de opa werd opgenomen of overgeboekt.

Aangifte

Toen de opa achter de verduistering kwam, deed hij aangifte. Hij heeft tegenover de politie verklaard dat hij zijn kleindochter wel eens toestemming heeft gegeven om ‘wat geld’ te pinnen. Hij wist niet hoe vaak dit gebeurde en om welke bedragen het ging. Op basis van deze verklaringen wordt de vrouw uiteindelijk niet voor het verduisteren van bijna 2 ton, maar van ruim 130.000 euro aansprakelijk gesteld.

Misbruik

De vrouw was al langere tijd gemachtigd om de bankzaken van haar opa te regelen. Ze heeft volgens de rechter op een beschamende wijze misbruik van dit vertrouwen gemaakt. Dat zij en haar gezin zelf in een moeilijke financiële situatie zaten, kan volgens de rechtbank op geen enkele manier als excuus gelden voor het handelen van de vrouw. Zij heeft haar opa niet alleen groot financieel nadeel berokkend, maar ook in emotioneel opzicht groot leed toegebracht.

Geen spijt

De opa overleed enkele maanden nadat hij aangifte deed tegen zijn kleindochter. De vrouw liet op de zitting niet merken spijt te hebben van haar handelen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten