Rechter: meer onderzoek nodig naar dodelijk ongeval Waalwijks kunstmestbedrijf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Rechter: meer onderzoek nodig naar dodelijk ongeval Waalwijks kunstmestbedrijf
Breda, 08 november 2017

Er is meer onderzoek nodig naar de oorzaak van het instorten van een scheidingswand in een Waalwijks kunstmestbedrijf waarbij in 2014 twee personen om het leven kwamen. Dat heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant vandaag bepaald. Omdat nog niet alle mogelijke scenario’s zijn onderzocht kan nog geen uitspraak worden gedaan in de strafzaak tegen het bedrijf en de eigenaar.

Instorten scheidingswand

Op 11 september 2014 kwamen een medewerker van het bedrijf en een bezoeker om het leven toen een scheidingswand van een kunstmestopslagruimte instortte. De medewerker was die ochtend bezig geweest met het inladen van kunstmest in de opslagruimte. Uit onderzoek bleek later dat de muur geërodeerd was en scheef stond. Er is echter nog niet onderzocht of de specifieke werkwijze van de werknemer die ochtend mogelijk van invloed is geweest op het instorten van de wand. Die week namelijk af van de gebruikelijke manier van werken. Om ruimte te maken in een ander vak werd een grotere hoeveelheid kunstmest dan gebruikelijk in de opslagruimte, tegen de scheidingswand aan gelegd. Mogelijk werd de muur tijdens het laden ook enkele keren geraakt door de machine waarmee de werknemer de kunstmest inlaadde.

Vervolgonderzoek

De rechtbank realiseert zich dat de beslissing tot een vervolgonderzoek voor de nabestaanden zwaar kan zijn. Toch is het nodig om tot een weloverwogen vonnis te kunnen komen. De rechter-commissaris krijgt de opdracht een deskundige te benoemen die gaat onderzoeken wat nu de oorzaak was van het instorten van de muur. Ook zal worden onderzocht of de afwijkende werkwijze op de ochtend van het fatale incident van invloed kan zijn geweest op het instorten van de muur.

Het vervolg van de inhoudelijke behandeling van de zaak vindt plaats in april 2018.

Uitspraken

Meest gelezen berichten