Sluiten woning na drugsvondst terechte beslissing van burgemeester

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Sluiten woning na drugsvondst terechte beslissing van burgemeester
Middelburg, 26 augustus 2016

Het besluit van de burgemeester van Middelburg om een woning aan de Granaat in Middelburg te sluiten was terecht. Dat bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant vandaag. De burgemeester besloot dat de woning voor drie maanden gesloten moet worden vanwege de vondst van hennep, een wapen en materiaal voor het verhandelen van hennep.

Gripzakjes

De politie trof in de woning een grote hoeveelheid henneptoppen, enkele hennepplanten, een balletjespistool, een digitale weegschaal, 97 kleine gripzakjes en 50 grote gripzakken aan. De burgemeester gelastte daarom dat de woning per 19 augustus gesloten moest worden. De bewoner maakte hiertegen bezwaar.

Geen waarschuwing

De bewoner voerde tijdens de zitting aan dat de burgemeester eerst een waarschuwing had moeten geven en niet meteen het sluiten van de woning had moeten opleggen. Het beleid over waarschuwen is echter gewijzigd in februari 2016: er hoeft geen waarschuwing meer gegeven te worden als zaak de zaak ernstig genoeg is. Dat is aan de orde in deze zaak volgens de rechter. Het argument dat de aangetroffen hennep voor eigen gebruik is, is niet aannemelijk: volgens zijn neuroloog is zijn medische aandoening stabiel en volgens zijn huisarts gebruikt de bewoner 1 gram wiet per dag voor pijnbestrijding. Bij de huiszoeking is echter 364 gram aangetroffen, terwijl een particulier niet meer dan vijf gram in huis mag hebben. De rechter acht dit een grote handelshoeveelheid: een coffeeshop mag een maximum voorraad hebben van 500 gram.

Bestemd voor handel

De bewoner heeft niet aannemelijk kunnen maken dat de wiet voor eigen gebruik is, evenmin heeft hij een verklaring voor de materialen die in de woning aanwezig zijn die bruikbaar zijn voor het ‘afleveren en verstrekken’ van drugs, wat valt onder de definitie drugshandel. Bij de huiszoeking zijn immers een digitale weegschaal, verpakkingsmaterialen en de handelshoeveelheid van 364 gram wiet gevonden. Dit gegeven, gecombineerd met het verboden wapenbezit – bewoner is in bezit van een balletjespistool en geen lid van een erkende schietvereniging – maakt dat de burgemeester een terecht besluit heeft genomen, oordeelt de voorzieningenrechter.

Uitspraak

Meest gelezen berichten