Taakstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Taakstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval
Middelburg, 28 oktober 2015

De rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg, veroordeelt een 22-jarige man uit Bergen op Zoom tot 180 uur taakstraf en een rijontzegging van 6 maanden. De rechtbank vindt bewezen dat de man een verkeersongeluk heeft veroorzaakt waarbij een automobiliste om het leven is gekomen.

Onvoldoende rust

De man reed op 21 juni 2014 in Tholen als bestuurder van een personenauto. Hij reed harder dan de toegestane snelheid. Uit onderzoek blijkt dat de auto van de man zich tijdens het ongeval op de andere weghelft bevond. Hij heeft de doorgetrokken streep overschreden waardoor hij in botsing is gekomen met de auto van het slachtoffer.

Uit het dossier en de behandeling tijdens de zitting is duidelijk geworden dat de aandacht van de verdachte kort voor het ongeluk is verslapt. De rechtbank is van oordeel dat de man door gedurende ongeveer 21 uur onvoldoende rust te nemen en daarna toch in zijn auto te gaan rijden het onnodige risico heeft genomen dat zijn aandacht tijdens het rijden zou verslappen. Hierbij komt dat de snelheid te hoog was en de man weinig rijervaring had.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met de ernst van het feit en de gevolgen daarvan. Verdachte heeft door zijn schuld een verkeersongeluk veroorzaakt waarbij een persoon om het leven is gekomen. Hij heeft daardoor veel leed veroorzaakt aan de nabestaanden van het slachtoffer, zoals ook blijkt uit de slachtofferverklaringen die tijdens de zitting zijn voorgelezen.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank ook rekening met de jonge leeftijd van de verdachte, het oprechte berouw van verdachte, de mate van schuld en de omstandigheid dat de man zelf ook letsel heeft opgelopen. Vanwege de ernst van het feit vindt de rechtbank dat een geheel voorwaardelijke taakstraf niet voldoende is en moet ook een onvoorwaardelijke rijontzegging worden opgelegd.

De officier van justitie eiste een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaar en een rijontzegging van 12 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten