Veroorzaker ernstig verkeersongeval mag taakstraf bij slachtoffers thuis uitvoeren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Veroorzaker ernstig verkeersongeval mag taakstraf bij slachtoffers thuis uitvoeren
Breda, 11 maart 2016

Een man die in maart 2014 een ernstig verkeersongeluk veroorzaakte op de A29 is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. De taakstraf mag bij de slachtoffers van het ongeluk thuis worden uitgevoerd, zoals door de getroffenen zelf was voorgesteld.

Zwaar letsel

Op 9 maart 2014 reed de man op de A29 ter hoogte van Willemstad met hoge snelheid in op een file voor een geopende burg. De verdachte botste op de auto van een gezin met drie kinderen. De 29-jarige vader van het gezin liep bij de klap een dwarslaesie op en zit sindsdien in een rolstoel. Ook de dertigjarige moeder raakte zwaargewond en verloor bovendien haar ongeboren kind. De drie kinderen van het gezin en inzittenden van andere auto’s liepen ook verwondingen op.

Vergeving

De officier van justitie had 200 uur taakstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar geëist. De straf valt lager uit omdat de rechtbank niet uitgaat van grove schuld van de verdachte. Verder speelt mee dat de man na het ongeval contact heeft gezocht met de slachtoffers en dit nog steeds onderhoudt. Tijdens de emotionele inhoudelijke behandeling van de zaak bleek dat de slachtoffers de verdachte vergeven hebben en hij hen zelfs helpt met klusjes in huis. De rechter ondersteunt daarom het voorstel van de officier van justitie om de man zijn taakstraf bij de slachtoffers thuis te laten uitvoeren.

Black-out

Uit de reconstructie blijkt dat de verdachte voorafgaand aan het ongeluk meerdere waarschuwingen voor de openstaande brug negeerde. Hij gaf tijdens de zitting aan zich niets meer van het ongeval te kunnen herinneren en vermoedt dat hij een black-out heeft gehad als gevolg van zijn mentale toestand die dag. Zijn vader was een dag eerder plotseling overleden en op het moment van de aanrijding was hij met de rouwkaarten onderweg naar zijn moeder. Volgens de rechtbank doet dit echter niets af aan het feit dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan ‘aanmerkelijk onoplettend en onachtzaam verkeersgedrag’.

Uitspraken

Meest gelezen berichten