Week van de Rechtspraak - Tussen vrijheid en veiligheid

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Week van de Rechtspraak - Tussen vrijheid en veiligheid
Breda, 21 augustus 2015

Van 7 t/m 12 september vindt de Week van de Rechtspraak plaats. Tijdens deze week organiseren alle rechtbanken en gerechtshoven één of meerdere activiteiten voor het publiek. Elk jaar is er een gezamenlijk thema. Het thema dit jaar is 'De keuze tussen vrijheid en veiligheid. Een dag op de stoel van de rechter'.

Interactieve filmquiz

Rechters van de rechtbank Zeeland-West-Brabant gaan op bezoek bij vmbo-scholen in Breda en Middelburg waar zij gastlessen geven aan de hand van een interactieve filmquiz. Ook zijn er Meet the Judge-bijeenkomsten georganiseerd. Rechters gaan met geïnteresseerden in gesprek over vragen als: Wat gebeurt er nu eigenlijk bij de rechtbank? Hoe wordt iemand rechter en waarom?

Rechtspraak Reporters

De Rechtspraak heeft deze zomer 11 jongeren geselecteerd die de functie van Rechtspraak Reporter op zich gaan nemen. Het is een groep speciaal geselecteerde, actieve promotors van de rechtspraak in de belevingswereld van jongeren. Ze zijn in het hele land actief en communiceren via sociale media en andere online kanalen met een grote achterban.

De Rechtspraak Reporters geven hun mening over het recht, rechtszaken en andere rechtsfeiten vanuit de point of view van jongeren, maar áltijd in het belang van het scheppen van een reëel beeld van de Rechtspraak bij jongeren in Nederland. Op 7 september worden de Rechtspraak Reporters gepresenteerd en geïnstalleerd bij het gerechtshof Amsterdam.

Expositie

Vanaf 7 september is er bij de rechtbanklocatie in Breda een nieuwe expositie te zien. Een groep van 10 beeldend kunstenaars heeft werk gemaakt dat een verbinding aangaat met het thema ‘De rechtbank’. De expositie is gratis te bezoeken t/m 30 oktober, tijdens openingstijden van de rechtbank.

Landelijke activiteiten

Ook de andere rechtbanken en gerechtshoven in het land organiseren allerlei activiteiten. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld tijdens een open dag een nagespeelde zitting bijwonen en met rechters discussiëren over de dilemma’s in het dagelijks werk. Cyberpesten, het kinderpardon in het vreemdelingrecht, het recht om online vergeten te worden: het komt allemaal voorbij.

Uitspraken

Meest gelezen berichten