Wmo-beleid gemeente Oosterhout blijft binnen wet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Wmo-beleid gemeente Oosterhout blijft binnen wet
Breda, 07 januari 2016

De gemeente Oosterhout bleef binnen de wettelijke kaders bij het besluit geen schoonmaakhulp aan te bieden in het kader van de Wmo. Dat besliste de bestuursrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant donderdag.

Geen ondersteuning

De bestuursrechter deed op 7 januari 2016 uitspraak in vier beroepsprocedures over de kwestie. Deze werden aangespannen door inwoners die bestrijden dat de gemeente Oosterhout sinds de inwerkingtreding van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) geen ondersteuning meer biedt voor hulp bij het huishouden voor schoonmaakwerkzaamheden.  

Zelfredzaamheid

De gemeente Oosterhout stelt dat een beperking bij het zelf uitvoeren van huishoudelijke werkzaamheden niet leidt tot een beperking bij het uitvoeren van de noodzakelijke algemene dagelijkse levensverrichtingen of het voeren van een gestructureerd huishouden. Daarmee levert het niet zelf kunnen schoonmaken volgens de gemeente ook geen beperking op in de zelfredzaamheid die een centrale rol speelt in de Wmo 2015, is de redenering van de gemeente. De rechtbank acht de redenering van de gemeente in deze zaken verenigbaar met de Wmo 2015. Bij de totstandkoming van dit oordeel heeft de rechtbank gelet op de omschrijving van het begrip ‘zelfredzaamheid’ in de Wmo 2015 en op de bedoeling van de wetgever zoals die blijkt uit de geschiedenis van totstandkoming van die wet.

Bijzondere bijstand

Als mensen de schoonmaakhulp niet zelf kunnen betalen, biedt de gemeente bijzondere bijstand. Die keuze en ook de manier waarop wordt bekeken of mensen daarvoor in aanmerking komen is aangevochten door de eisers. Ook hierover is de rechtbank van oordeel dat de gemeente niet treedt buiten de beleidsruimte van de Wet  Maatschappelijke Ondersteuning.

Uitspraken

Meest gelezen berichten