Laden...

Gebouw en exposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Het gerechtsgebouw in Middelburg

Sinds 1995 is het gerechtsgebouw in Middelburg gevestigd aan de Kousteensedijk. Hier stond vroeger het Huis van Bewaring.

De architect van het gebouw, Hubert-Jan Henket, heeft het gebouw opgedeeld in drie delen. Een centrale hal, een besloten kantoorgebied en een vleugel waar de zittingszalen zijn met daarbij een circuit voor verdachten. De centrale hal verbindt het kantoor- en zittingsgedeelte met elkaar. De hal geeft ook een doorkijk via een doorzichtige pui naar de ophaalbrug over het Kanaal en het middeleeuwse centrum.

 

Kunst

In de centrale hal en de zittingszalen in Middelburg komt u diverse kunstwerken tegen.

Het 32-delig kunstwerk van Marc Ruygrok is verspreid over de hal, de eerste verdieping en de binnentuin. Het bestaat uit driedimensionale letters die zijn uitgespaard in blokken. Zij symboliseren als het ware de doorzichtigheid van de rechtspraak en geven de essentie hier van aan.

In de centrale hal staat ook het digitale kunstwerk van Paul en Menno de Nooijer. Dit kunstwerk draait om waarheidsbevinding, wat is waar?

In de zittingszalen vindt u onder andere werk van Margriet Smulder, Clemens Briels, Leon Vermunt en Bert Frijns.

Naast de kunstwerken die zich permanent in de rechtbank bevinden, zijn er in de hal exposities die om de paar maanden wisselen.

Kunstcommissie

Elke twee maanden krijgen één of twee beeldend kunstenaars, veelal werkzaam in het arrondissement, de gelegenheid om hun werk tentoon te stellen. Tijdens de openingstijden van het gebouw kunnen de werken door iedereen bezichtigd worden. Degenen die belangstelling hebben om te exposeren kunnen contact opnemen met een lid van de kunstcommissie, via Communicatie.