Gebouw en exposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Het gerechtsgebouw in Breda

Vormgeving

De uiterlijke vormgeving van het gebouw aan de Sluissingel is sterk bepaald door stedenbouwkundige randvoorwaarden. Het grote bouwvolume is opgedeeld in 6 bouwdelen, onderling gescheiden door glazen tussenleden en verschillend van hoogte.

 

Zittingzalen

De zittingzalen wijken qua vormgeving nogal af van wat bij andere gerechtsgebouwen gerealiseerd is. Ze zijn vierkant van vorm (10,80 bij 10,80 meter) en de indeling ervan is op de diagonaallijnen ontwikkeld, waardoor als het ware een cirkelvormige opstelling ontstaat. Bovendien zitten de staande en zittende magistratuur niet op een podium, maar op één niveau met de advocaten, de verdachten en het publiek. Hiermee heeft de rechtbank tot uitdrukking willen brengen dat rechtspraak geschiedt door mensen die deel uitmaken van de gemeenschap.

De vormgeving van deze zalen heeft binnen de kringen van Justitie veel discussie opgeroepen, maar uit een oude afbeelding van het Franse Hof blijkt dat toen al recht werd gesproken in een vierkante zaal. De zalen zijn overdekt met een ruimtevakwerkconstructie; een van de zalen is hoger dan de overige zalen; deze zaal heeft een publieke tribune op de eerste verdieping, die van de zaal is afgeschermd met een glazen wand. Om de akoestiek van de zalen te verbeteren zijn 2 aaneensluitende wanden bekleed met wandtapijten, de overige twee wanden zijn uitgevoerd in Franse kalksteen.

 

Kunst

In het gebouw is op vrij ruime schaal beeldende kunst toegepast. De tapijten in de zittingzalen zijn ontworpen en uitgevoerd door R. van Eijk (zaal 1 en 5), L. van der Horst (zaal 2 en 3) en J. Loeb (zaal 4 en 6).

Ook de verdere kleurstelling in de zalen is in nauw overleg met hen bepaald. Het ingangsportaal heeft een eigen accent gekregen door een ruimtelijk vormgegeven hekwerk van J. Baljeu. Uit het oude gerechtsgebouw zijn enkele schilderijen en beelden als aankleding naar de nieuwbouw overgebracht, zoals het beeld van Vrouwe Justitia, dat eerder in de gevel van de oude rechtbank stond.

Het buitengebied rondom het gebouw is vormgegeven samen met R. Bakker en A. Branders van het tuinarchitectenbureau Bakker en Bleeker. Zij hebben mede de uitwerking van het binnenhof bepaald.

Kunstcommissie

Het voor het publiek toegankelijke gedeelte van het gebouw (de gangen met aan weerszijden de zittingszalen en enquêtekamers) hebben grote grijze muren. Vrijwel vanaf de opening van het gebouw in 1986 is een commissie actief die ervoor zorgt dat die muren gebruikt worden, niet alleen om de gangen te verfraaien, maar ook om de bezoeker te laten genieten van wat beeldend kunstenaars, zowel beroeps als amateurs, gemaakt hebben.

Elke 2 maanden krijgen 1 of 2 beeldend kunstenaars, veelal werkzaam in het arrondissement, de gelegenheid om hun werk tentoon te stellen. Tijdens de openingstijden van het gebouw kunnen de werken door iedereen bezichtigd worden. Degenen die belangstelling hebben om te exposeren kunnen contact opnemen met een lid van de kunstcommissie.

 

 

Het gerechtsgebouw in Middelburg

Sinds 1995 is het gerechtsgebouw in Middelburg gevestigd aan de Kousteensedijk. Hier stond vroeger het Huis van Bewaring.

De architect van het gebouw, Hubert-Jan Henket, heeft het gebouw opgedeeld in drie delen. Een centrale hal, een besloten kantoorgebied en een vleugel waar de zittingszalen zijn met daarbij een circuit voor verdachten. De centrale hal verbindt het kantoor- en zittingsgedeelte met elkaar. De hal geeft ook een doorkijk via een doorzichtige pui naar de ophaalbrug over het Kanaal en het middeleeuwse centrum.

 

Kunst

In de centrale hal en de zittingszalen in Middelburg komt u diverse kunstwerken tegen.

Het 32-delig kunstwerk van Marc Ruygrok is verspreid over de hal, de eerste verdieping en de binnentuin. Het bestaat uit driedimensionale letters die zijn uitgespaard in blokken. Zij symboliseren als het ware de doorzichtigheid van de rechtspraak en geven de essentie hier van aan.

In de centrale hal staat ook het digitale kunstwerk van Paul en Menno de Nooijer. Dit kunstwerk draait om waarheidsbevinding, wat is waar?

In de zittingszalen vindt u onder andere werk van Margriet Smulder, Clemens Briels, Leon Vermunt en Bert Frijns.

Naast de kunstwerken die zich permanent in de rechtbank bevinden, zijn er in de hal exposities die om de paar maanden wisselen.

Kunstcommissie

Elke twee maanden krijgen één of twee beeldend kunstenaars, veelal werkzaam in het arrondissement, de gelegenheid om hun werk tentoon te stellen. Tijdens de openingstijden van het gebouw kunnen de werken door iedereen bezichtigd worden. Degenen die belangstelling hebben om te exposeren kunnen contact opnemen met een lid van de kunstcommissie, via Communicatie.