Laden...

De werkdag van managementassistent Leonie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie > Verhalen > De werkdag van managementassistent Leonie

Het gerechtsbestuur wordt ondersteund door een team van drie managementassistentes. Zij zorgen ervoor dat de bestuursleden zich kunnen focussen op de inhoud, terwijl de dames op het secretariaat de praktische zaken regelen. Leonie werkt voor Bart, de president van rechtbank Overijssel. Ze neemt je mee in haar werkdag.

08:30 uur

Leonie begint haar dag op kantoor altijd met het organiseren van haar werkplek: laptop aan, de boel even netjes maken. En daarna is het tijd voor koffie! ‘Ik moet best even reizen naar Zwolle, dus dan heb ik vaak in de trein al de mail gecheckt. Als ik me geïnstalleerd heb op kantoor heb ik dat dus al op orde’, vertelt ze. Vervolgens checkt Leonie de binnengekomen post en de agenda voor die dag. Ook is het vandaag haar dag om de gezamenlijke mailbox te beheren. 

Leonie: ‘Ik heb altijd wel een idee van wat er die dag moet gebeuren, maar die planning wordt eigenlijk altijd anders. Dat is wat mijn dag vaak zo interessant maakt. Ik moet ad hoc reageren op situaties, goed prioriteiten kunnen stellen’. Vandaag staan er in de ochtend geen afspraken gepland voor Bart, maar Leonie heeft wel zelf een overleg.

 

 

 
 
 

10:00 uur

Elke dinsdag in de ochtend staat het secretariaatsoverleg gepland. Samen met haar collega’s Merel en Anne neemt Leonie dan even door wat er speelt. ‘Je bent verantwoordelijk voor één bestuurslid, maar we doen het echt samen. Het is handig om elkaar een beetje op de hoogte te houden van wat er speelt, maar die interactie maakt het ook heel leuk werken!’ Vandaag wordt er vooruitgekeken naar een aantal grote events: SummerCourt, een aantal beëdigingen (van collega’s en advocaten) en de installatiezitting in oktober.

 

12:00 uur

Normaalgesproken is het nu tijd om rustig even te lunchen in het bedrijfsrestaurant, maar vandaag is dat anders: de rechterslunch staat op de planning. Leonie checkt of alles klaar staat zoals afgesproken. ‘Ik zorg ervoor dat de collega’s van ICT weten welke (digitale) voorzieningen er klaar moeten staan en dat de catering is aangevraagd. Meestal gaat dat goed hoor, maar het is wel fijn om het even zeker te weten’.

Dat het soms net even anders loopt dan gedacht hoort bij het werk, vertelt Leonie. Dat is ook niet erg, het is juist een uitdaging om er dan alsnog voor te zorgen dat het goedkomt. ‘Vorig jaar tijdens de gerechtsvergadering dachten we dat we alles geregeld hadden, maar bleek het scherm te klein voor de hoeveelheid collega’s. Ik heb toen in allerijl toch nog een ander scherm kunnen regelen. En het mooiste is: de collega’s in de vergadering hebben er niks van gemerkt! Dat ontzorgen vind ik echt het leukst van m’n werk. Ik vind het fijn om de boel op orde te hebben, zodat mijn collega’s daar niet meer aan hoeven te denken.’

 

  
 

15:00 uur

Na een relatief rustig begin van de middag is het aan het einde van de werkdag toch nog even aanpoten. Bart heeft een afspraak dus het bezoek moet netjes ontvangen en verwezen worden. Verder is er een verzoek voor een interview binnengekomen, dus Leonie overlegt snel met Rob (collega van team communicatie) hoe dat aan te pakken.

Vervolgens rinkelt de telefoon. Er wordt gebeld door een klager. Het afhandelen van klachten hoort bij het takenpakket van Leonie. ‘Ik ga aan de hand van binnenkomende klachten op onderzoek uit in de organisatie. Stap één is om te bepalen of de klacht gegrond is of niet. Op basis van de uitkomst stel ik een concept-beslissing op, die ik afstem met Bart. Eventuele vervolgacties pak ik ook op’.

 

 
 
 

16:30 uur

Leonie rondt haar werkdag relatief op tijd af. Dat is vandaag wel fijn, want ze heeft nog een flinke reis voor de boeg en een afspraak in de avond. Die flexibiliteit vindt Leonie handig: ‘We stemmen met z’n drieën af waar we werken. Dat bepalen we vaak op basis van waar het bestuur is. Morgen werk ik een dagje vanuit huis en later deze week ben ik nog Almelo. Een afwisselende week!’.

 Lees ook andere 'De werkdag van'

>Alles uitklappen
  • Het is nog vroeg als rechter-commissaris (rc) Rik op zijn rode racefiets bij de rechtbank aan komt. Daarna volgt een vast ritueel: raam van zijn kamer open, koffie pakken, lunch in de koelkast, opfrissen en ‘werkkleren’ aan. Om 8:05 loopt hij fris en fruitig naar de administratie om daar de collega’s goedemorgen te zeggen en de dag voor te bespreken. En dan begint z’n dag écht.

  • Sinds twee jaar heeft de rechtbank Overijssel een overlegrechter. Deze rechter is er speciaal voor kleinere zaken. Bijvoorbeeld voor een overhangende tak of overlast van blaffende honden van de buren. De overlegrechter is een echte rechter, maar het gaat er een stuk minder formeel aan toe. Het is bedoeld om burgers op een laagdrempelige, snelle en goedkope manier een civiele procedure te laten starten. De overlegrechter gaat met beide partijen in overleg om te kijken of het mogelijk is om het geschil met elkaar op te lossen. Overijsselse overlegrechter Erik Koster neemt je mee in zijn werkdag.

  • Veiligheid staat bij de rechtbank voorop. De bodes- beveiligers en parketpolitie zorgen samen voor de veiligheid van bezoekers en collega’s binnen de rechtbank. Beveiligingsadviseur Frank Nijsink van de rechtbank Overijssel is ook iedere dag bezig om de rechtbank nóg veiliger te maken. Frank neemt je mee in zijn werkdag en vertelt wat er allemaal bij het werk van een beveiligingsadviseur komt kijken.

  • ‘Goedemorgen’, klinkt het vrolijk door kantine van de bodes. Bode-beveiliger Atilla maakt zich klaar voor een afwisselende dag: ‘Het ontvangen van mensen is een van de taken die wij doen, maar vandaag staan er nog meer dingen op de planning. Dat is niet altijd zo hoor, er zitten ook rustige dagen tussen!’ Bode-beveiliger Atilla neemt je mee in zijn werkdag.

  • Het gerechtsbestuur wordt ondersteund door een team van drie managementassistentes. Zij zorgen ervoor dat de bestuursleden zich kunnen focussen op de inhoud, terwijl de dames op het secretariaat de praktische zaken regelen. Leonie werkt voor Bart, de president van rechtbank Overijssel. Ze neemt je mee in haar werkdag.