Laden...

Herman Fransen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechters > Bijzondere Rechters > Herman Fransen

 

Foto van Herman Fransen 

De noordelijke fraudekamer in Assen heeft het druk; voorzitter Herman Fransen (55) en zijn collega’s buigen zich twee maanden lang over een megazaak met 35 verdachten. Intussen wordt dit samenwerkingsverband van de drie noordelijke rechtbanken in zijn voortbestaan bedreigd. Aflevering 4 in een serie over bijzondere kamers in ons rechtsstelsel, belast met specialistische onderwerpen. Wie werken daar en wat houdt hen bezig?

 

Is er ook een zuidelijke fraudekamer?

“Nee. Verschillende grote rechtbanken en gerechtshoven hebben een aparte fraudekamer, maar dat is meer de fraudehoek van dat gerecht, niet de bundeling van krachten die wij hier hebben. De noordelijke fraudekamer is in 1993 opgericht omdat het aantal complexe fraudezaken toenam en de rechtbanken in Groningen, Leeuwarden en Assen afzonderlijk te klein waren om ze goed af te doen. Drie rechters met financiële affiniteit, van elke rechtbank één, hebben zich in de materie gespecialiseerd. Ook de ondersteunende medewerkers zijn gespecialiseerd en we hebben een vergaand bijgeschoolde secretaris, die exclusief voor de fraudekamer werkt. We behandelen 50 tot 60 complexe fraudezaken per jaar, waarvoor we een aantal dagen of weken, soms zelfs maanden zitting houden. De rest van de tijd doen we reguliere strafzaken, ieder bij de eigen rechtbank.”

       

 

Wordt er zo veel gefraudeerd in het noorden?

“Nou nee, niet bijzonder. Maar grote en ingewikkelde fraudezaken spelen zich vaak verspreid over het land af. Als daar een lijntje naar het noorden bij zit, kan het functioneel parket van het Openbaar Ministerie de zaak bij ons aanbrengen. Momenteel dient hier bijvoorbeeld de Kastanjezaak, met 35 verdachten uit het hele land. Over de inhoud wil ik niets zeggen omdat de zaak nog in behandeling is, maar het is een super megazaak: het dossier bevat 45.000 pagina’s en we hebben twee maanden lang vrijwel elke dag zitting. Dat had ook bij een andere rechtbank gekund, maar wij zijn helemaal op dit soort intensieve en complexe zaken ingesteld. De noordelijke fraudekamer is echt een instituut.”

       

 

Hoe krijg je greep op 45.000 pagina’s aan informatie?

“Dat is een kwestie van op tijd beginnen. In dit geval ben ik weken van tevoren al begonnen met inwerken. Je moet voor dit werk snel kunnen lezen en ervaring hebben in het doorgronden van omvangrijke dossiers, anders doorzie je de structuur niet. Niet alle dossiers zijn even overzichtelijk opgebouwd, dus het is soms lastig om alle bewijsmiddelen en ontlastende verklaringen te vinden. Maar ik heb veel plezier in dat wroeten.”

       

 

Zit u al lang bij de noordelijke fraudekamer?

“Vanaf het begin, maar wel met onderbrekingen. Voordat ik rechter werd, werkte ik bij de Belastingdienst. Ik had dus de nodige financiële kennis toen ik in 1993 rechter werd in Assen. Zo raakte ik betrokken bij de fraudekamer. In 1997 ben ik overgestapt naar het gerechtshof in Leeuwarden, ik heb nog bij de belastingkamer van de rechtbank en het hof gewerkt en ben drie jaar landelijk projectleider geweest voor het opzetten van belastingrechtspraak. Maar vier jaar geleden ben ik als vice-president teruggekeerd naar Assen, en naar de noordelijke fraudekamer.”

       

 

Wat vindt u leuk aan dit werk?

“Ik vind financiële kwesties interessant en houd ervan om complexe zaken helemaal uit te zoeken en tot een goed einde te brengen. De variatie is groot, we krijgen te maken met oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en bedrieglijke bankbreuk – waarbij vlak voor een faillissement geld is weggehaald -, maar ook met ondernemers die vervolgd worden omdat hun belastingaangifte meerdere jaren niet in orde was. In fraudezaken is het verwijt vaak juridischer dan in andere zaken. De verdachten zijn vaak ondernemers of boekhouders, dat maakt het gesprek heel anders dan in de meeste reguliere strafzaken. Bovendien zijn niet alleen wij gespecialiseerd, maar ook de officieren en advocaten met wie wij te maken krijgen. Ik kan soms echt bewondering hebben voor vondsten waar advocaten mee komen.”

       

 

Zo’n gezamenlijke kamer past perfect bij de nieuwe rechtbank Noord-Nederland, die volgend jaar ontstaat na de fusie van de drie gerechten.

“Dat zou je wel denken, maar de noordelijke fraudekamer gaat misschien verdwijnen. Het OM wil vanaf volgend jaar met grote fraudezaken naar de gefuseerde rechtbank Oost-Nederland. Het functioneel parket zit in Zwolle en men vindt het praktischer om zaken in het eigen arrondissement aan te brengen. Wij hebben verschillende initiatieven ontplooid om duidelijk te maken dat onze specialisatie een waarborg biedt voor gedegen rechtspraak en dat het overhevelen van zaken een verlies van kwaliteit en ervaring betekent. We hebben zelfs een interview gegeven aan het Dagblad van het Noorden, maar het ziet ernaar uit dat men het toch op deze manier wil doen. Met de zaken die we nog hebben liggen, zijn we zeker tot eind 2013 bezig. Maar hoe het daarna gaat, moeten we afwachten. Het zou ontzettend jammer zijn als de noordelijke fraudekamer dan wordt opgeheven.”