Laden...

Judith van Ravenstein

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechters > Bijzondere rechters > Judith van Ravenstein

Snelkookpan-mediation na ontvoering door ouders

Judith van Ravenstein werkt als liaisonrechter internationale kinderbescherming bij de rechtbank Den Haag. Ze behandelt internationale kinderontvoeringen door ouders en onderhoudt wereldwijd contact met andere rechters, om te voorkomen dat kinderen tussen wal en schip vallen. ‘Het zijn vaak heftige zaken’, zegt ze.

Mensen die voor de liefde of voor werk in een ander land zijn gaan wonen, willen vaak terug naar huis als hun relatie strandt. ‘De vrouw gaat bijvoorbeeld met de kinderen op familiebezoek naar Nederland en keert niet meer terug. Maar je mag niet zomaar met je kind vertrekken als de andere ouder daar ook het gezag over heeft. Het Haags Kinderontvoeringsverdrag, waar ruim 90 landen bij zijn aangesloten, bepaalt dat het kind snel terug moet. Dan kunnen de ouders daar afspraken maken over de toekomst.’

Paul Rouwen Judith van Ravenstein

 

Leeg huis

Een gescheiden vader in Amerika die zijn kinderen komt ophalen, maar een achtergelaten huisdier in een leeg huis aantreft. Een kind dat plotseling in Nederland woont en van niemand afscheid heeft kunnen nemen. Kinderen die door de politie naar Schiphol worden gebracht omdat moeder of vader zich tegen terugkeer blijft verzetten. De spanningen kunnen hoog oplopen. 

Bureau Liaisonrechter Internationale Kinderbescherming (BLIK), waar Van Ravenstein samenwerkt met een andere rechter en zeven juridisch medewerkers, behandelt alle kinderontvoeringen naar Nederland, volgens een eigen methode die internationaal belangstelling trekt. ‘Ik praat eerst alleen met de ouders en hun advocaten: waar gaat hun conflict over, kan er alvast een omgangsregeling komen, willen ze meedoen aan snelkookpan-mediation? Daarbij proberen ouders onder begeleiding binnen 2 dagen een oplossing te vinden. Lukt dat niet, dan beslissen 3 rechters of het kind teruggaat. Volgens het verdrag moet dat, tenzij een kind ernstig gevaar loopt of zich heel erg verzet.’ De rechters horen ook de kinderen, zelfs als ze heel jong zijn.

 

Netwerk van rechters

Om deze grensoverschrijdende kwesties goed te behandelen, is er een wereldwijd netwerk van liaisonrechters zoals Van Ravenstein. ‘Stel: een Roemeens ouderpaar mag hun kwetsbare zoontje meenemen, dat hier in een pleeggezin woont. Maar de Nederlandse rechter wil er zeker van zijn dat er zorg en toezicht is in Roemenië. Hoe werkt dat daar? Met zulke vragen kunnen liaisonrechters elkaar helpen.'