Laden...

Supersnelrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Thema's > Supersnelrecht

 

Wat is supersnelrecht?

 

Supersnelrecht is een samenwerking tussen Openbaar Ministerie en de Rechtspraak waarbij verdachten snel voor de rechter komen. (Super) snelrechtzaken worden behandeld bij de politierechter. De verdachte kan zijn eventuele straf direct uitzitten. Zo worden strafzaken zo snel mogelijk afgehandeld.

Verschil snelrecht en supersnelrecht 

  • Het heet ‘snelrecht’ als een verdachte binnen 17 dagen voor de rechter komt voor een vergrijp. Daarnaast bestaat nog het ‘supersnelrecht’, waarbij dat al binnen 3 tot 6 dagen gebeurt.
  • Het idee achter het (super)snelrecht is dat eventuele slachtoffers en verdachte meteen weten waar ze aan toe zijn en een eventuele gevangenisstraf direct kan worden uitgezeten. 

 

Welke zaken lenen zich voor supersnelrecht?

Niet alle zaken lenen zich voor het snel- of supersnelrecht. Het moet in ieder geval gaan om ‘bewijstechnisch’ eenvoudige zaken, bijvoorbeeld waarbij een verdachte op heterdaad is betrapt of het strafbare feit bekent. 

Alleen eenvoudige zaken, waarbij geen verder onderzoek nodig lijkt, kunnen op een supersnelrechtzitting behandeld worden. Hoe sneller je een zaak voor de rechter brengt, hoe korter de politie de tijd heeft om te onderzoeken wat er precies is gebeurd. Daarom zijn alleen zaken die bewijstechnisch relatief eenvoudig zijn geschikt voor supersnelrecht. Zaken die niet geschikt zijn kunnen voor de reguliere rechter worden gebracht. Een zaak wordt alleen behandeld in het supersnelrecht als de verdediging akkoord is. 

Strafrechter Elianne van Rens over supersnelrecht

Strafrechter Elianne van Rens legt uit wat supersnelrecht is, hoe een zitting verloopt en welke zaken er voor in aanmerking komen.

 

Verschil snelrechtzitting met normale zitting

Het blijkt al uit de naam, maar het grootste verschil is de tijdsduur van de procedure. In het (super)snelrecht wordt meer vaart gemaakt met de procedure, terwijl een reguliere strafzaak langer kan duren. De reden dat het sneller gaat, is omdat zaken in het (super)snelrecht eenvoudiger zijn. Bij snelrecht staat een verdachte binnen zeventien dagen voor de rechter, bij supersnelrecht binnen drie tot zes dagen.

Is er alleen supersnelrecht rond grote evenementen? 

Nee. De meeste rechtbanken in de Randstad houden het hele jaar door supersnelrechtzittingen. Ook zaken rondom bijvoorbeeld winkeldiefstal worden op deze manier behandeld. Snelrecht is, zolang de zaken er geschikt voor zijn, een effectief middel om zaken snel af te handelen.

 

       

 

Nieuwsberichten (super) snelrecht - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuwsberichten (super) snelrecht

 

 

Start pilot supersnelrecht in strafzaken bij de rechtbank Noord-NederlandStart pilot supersnelrecht in strafzaken bij de rechtbank Noord-Nederlandhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Noord-Nederland/Nieuws/Paginas/Start-pilot-supersnelrecht-in-strafzaken-bij-de-rechtbank-Noord-Nederland.aspxGroningen31-10-2023 23:00:00<p>Vanaf maandag 6 november heeft de rechtbank Noord-Nederland op haar locatie in Groningen ruimte in de rechtbankagenda gereserveerd voor supersnelrechtzittingen in strafzaken.  Het gaat om een pilot van de rechtbank, de politie en het Openbaar Ministerie (OM). De daarvoor geschikte strafzaken van drie politie basisteams in de stad en Groningen en van het politie basisteam Ommelanden-Oost (specifiek gemeente Westerwolde), kunnen vanaf donderdag 2 november worden aangebracht door het OM.<br></p>
Gevangenisstraffen voor betrokkenheid bij rellenGevangenisstraffen voor betrokkenheid bij rellenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Gevangenisstraffen-voor-betrokkenheid-bij-rellen.aspxRotterdam23-11-2021 23:00:00<p><span>De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 26-jarige vrouw veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor betrokkenheid bij de rellen in Rotterdam op 19 november. De vrouw gooide met stenen naar een politiebusje waar agenten in zaten.</span><br></p>
Veroordeling voor versturen opruiende teksten avondklokrellenVeroordeling voor versturen opruiende teksten avondklokrellenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Midden-Nederland/Nieuws/Paginas/Veroordeling-voor-versturen-opruiende-teksten-avondklokrellen.aspxUtrecht31-1-2021 23:00:00Een 19-jarige man uit Drachten is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 3 dagen en een taakstraf van 120 uur. De man stuurde vorige week opruiende teksten in een chatgroep waarin hij het had over ‘oorlog maken’ in Utrecht.<p>Een 19-jarige man uit Drachten is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 3 dagen en een taakstraf van 120 uur. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaar opgelegd. De man stuurde vorige week opruiende teksten in een chatgroep waarin hij het had over ‘oorlog maken’ in Utrecht.</p>

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact