Dag van de Rechtspraak 2017

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Thema's > De rechter van de toekomst

Deze pagina staat in het teken van de Dag van de Rechtspraak 2017. In 2018 wordt geen Dag van de Rechtspraak georganiseerd.


De rechter van de toekomst - De toekomst van de rechter

De Dag van de Rechtspraak stond in het teken van het thema De rechter van de toekomst - De toekomst van de rechter. Wat betekenen maatschappelijke, technologische en juridische ontwikkelingen over de rechter van de toekomst? En zeggen ze ook iets over de toekomst van de rechter?

Tijdens de Dag van de Rechtspraak komen honderden rechters, bestuurders, politici, mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld, wetenschappers en journalisten bij elkaar om te praten over de toekomst. Op deze pagina is nieuws, achtergrondinformatie en praktische informatie te vinden over deze dag.

20+workshops, debatten, interviews en meer

500+ rechters, bestuurders, ondernemers, etc.

 

2 nieuwe workshops: In gesprek met Lord John Thomas & rechtsprekende jongeren

Programma

De Dag van de Rechtspraak stond volledig in het teken van de toekomst. Onder leiding van dagvoorzitter Annechien Steenhuizen (NOS Achtuurjournaal) werd besproken hoe de Nederlandse rechtsstaat in de wereldtop blijft.

 

Rechtspraaklezing 2017

Lord John Thomas, Lord Chief Justice of England and Wales:

  • Is de hoogste rechter van het Engeland en Wales.
  • Deed de uitzettingszaken van Wikileaks-oprichter Julian Assange en de radicale imam Abu Hamza.
  • Besliste dat de Brexit alleen door kon gaan met toestemming van het parlement. De Daily Mail bestempelde hem daarop als 'Vijand van het volk'.
  • Uitte felle kritiek op de minister van Justitie, die voor de rechters en hun onafhankelijkheid had moeten opkomen.
  • Weet wat het is om recht te spreken in tijden van grote verandering.
Foto van Sir John Thomas met link naar biografieLord John Thomas - Lord Chief Justice of England and Wales

Achtergrondinformatie

 

decoratieve afbeelding met link naar artikel over oud rechters

Oud-rechters over de toekomst van de rechter 

Hoe kijken oud-rechters naar de toekomst van het ambt? Welke rol hebben rechters dan in de rechtsstaat en hoe vervullen zij die? In de aanloop naar de Dag van de Rechtspraak op 28 september 2017 elke week een nieuwe aflevering. Tot nu toe Jeroen Recourt, Reinier van Zutphen en Corinne Dettmeijer-Vermeulen. 

Rechtspraak van de toekomst

Een artikel uit het magazine Rechtspraak over de (mogelijke) invloed van technologische ontwikkelingen zoals big data op de rechtspraak.

Nederlandse rechtspraak in internationaal perspectief

De Nederlandse rechtspraak scoort in internationaal perspectief goed, blijkt uit diverse internationale onderzoeken. Lees het themadossier.

decoratieve afbeelding met link naar artikel over Verder bouwen aan het huis van de rechtsstaat

Verder bouwen aan het huis van de rechtsstaat

De Rechtspraak bereidt zich voor op een toekomst die per definitie ongewis is. Toch kan je leren van maatschappelijke trends en mogelijke toekomstbeelden.

Nieuws over de Dag van de Rechtspraak - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws over de Dag van de Rechtspraak