Laden...

Rechtspraak van de toekomst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksThema's > Trias Politica > Rechtspraak van de toekomst

Rechtspraak van de toekomst

De Rechtspraak zit middenin een digitale revolutie. Langzaam maar zeker worden steeds meer rechtszaken via de computer gevoerd. Over een paar jaar vragen juristen zich waarschijnlijk af: hoe deden we dat vroeger ook alweer? Sjouwden we die dikke dossiers met ons mee? Hoe hielden we overzicht?

Modernisering is onontkoombaar in een samenleving die digitaal winkelt, reizen boekt, bankzaken regelt, met de dokter praat en zaken doet met overheidsinstanties. Maar wat betekent digitalisering van de rechtspraak in de praktijk? Gaat een robot beslissen wie wint of verliest, welke verdachte schuldig is, hoe hoog zijn straf moet zijn? Nee, klinkt het geruststellend. Rechtspraak is en blijft individueel maatwerk. Maar is dat wel zo?

Digitalisering maakt rechtspraak niet alleen toegankelijker en efficiënter, maar ook transparanter. Al die digitaal gevoerde rechtszaken leveren een schat aan informatie op. Daarmee kan je de kwaliteit van de rechtspraak verbeteren, maar ook andere dingen doen. In Pennsylvania bijvoorbeeld gaan rechters de hoogte van een straf koppelen aan de kans dat iemand nogmaals in de fout gaat. Niet op basis van eerder vertoond gedrag, maar van een risicoprofiel waarvoor gegevens (geslacht, leeftijd, opleiding, buurt, ras, inkomen, soort delict enzovoort) van de huidige gevangenispopulatie worden gebruikt. Robotrechtspraak of individueel maatwerk?

Volledige artikel

Dit is een samenvatting van het artikel 'Rechtspraak van de toekomst' dat eerder verscheen in het magazine Rechtspraak.

 

Dag van de Rechtspraak