Laden...

Verder bouwen aan het huis van de rechtsstaat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksThema's > Trias Politica > Verder bouwen aan het huis van de rechtsstaat

Meebewegen

De wereld verandert snel. Welke kant het opgaat kan niemand voorspellen, maar 1 ding staat vast: de Rechtspraak moet meebewegen. Alleen dan kunnen rechters ook na 2030 bijdragen aan een stabiele rechtsstaat, waarin burgerrechten worden beschermd en conflicten vakkundig beslecht.

Voortschrijdende technologie, verschuivingen in economie en arbeidsmarkt, een veranderend klimaat, migrantenstromen, internationale verbanden die uiteen dreigen te vallen: alles is in beweging. Dat zorgt voor onzekerheid. Afwachten is voor de Rechtspraak geen optie. Maar als je niet weet wat er komt, hoe bereid je je dan voor?

Verder bouwen aan het huis van de rechtsstaat

Een projectgroep heeft na gesprekken met zo’n 40 opinieleiders en deskundigen verschillende scenario’s in kaart gebracht. In het ene scenario verliezen Nederlanders bijvoorbeeld hun vertrouwen in instituties, in het andere niet. Wat betekent dat voor de Rechtspraak? Gesprekken over maatschappelijke ontwikkelingen en de gevolgen voor de rol van de rechter worden voortaan blijvend gevoerd.

 

 

Dag van de Rechtspraak