Laden...

Dag in teken van de toekomst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksThema's > Trias Politica > Dag in teken van de toekomst

Waarom dit thema?

De Dag van de Rechtspraak staat dit jaar in het teken van het thema De rechter van de toekomst – De toekomst van de rechter.

De Nederlandse rechtsstaat doet het internationaal gezien goed. Maar om dit te blijven doen is het noodzakelijk om niet door de toekomst te worden verrast. Welke nieuwe mogelijkheden bieden technologische ontwikkelingen als big data en artificial intelligence? Kan een robot op de stoel van de rechter zitten?

Maatschappij

Grote technologische veranderen gaan hand in hand met maatschappelijke ontwikkelingen. Mensen worden mondiger, gezag is niet meer vanzelfsprekend en er is een wens om steeds sneller ‘bediend’ te worden. Dit schept verwachtingen. Verwachtingen die ook doorsijpelen richting de rechtspraak. Kunnen rechters hieraan voldoen? Moeten ze hieraan voldoen? Het thema van de Dag van de Rechtspraak dwingt hierover na te denken.

Effectief

De Rechtspraak bereidt zich op allerlei manieren voor op de toekomst. Door toekomstscenario’s te bestuderen. Door bovenop juridische ontwikkelingen te zitten, zoals de vernieuwing van het Wetboek van Strafvordering of door het oprichten van de Netherlands Commercial Court (NCC) voor internationale handelsconflicten. Rechtspraak vormt zich naar de eisen die de maatschappij stelt.  Rechters proberen op allerlei manieren het recht te gebruiken om te helpen bij de alledaagse problemen van mensen. Hierdoor ontstaan initiatieven als de Spreekuurrechter en een andere aanpak van vechtscheidingen.

Maar de Rechtspraak heeft niet altijd een antwoord op alle vragen die de maatschappij stelt. Daarom nodigt de Rechtspraak op donderdag 28 september allerlei betrokken uit om mee te denken over een gezamenlijke toekomst.

         

Dag van de Rechtspraak