De Zes van Breda

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

illustratieve afbeelding

Stand van zaken

 Breda [Foto: Hollandse Hoogte]

In 1993 wordt de moeder van de eigenaar van restaurant Peacock in Breda om het leven gebracht in het restaurant. De strafzaak tegen 6 verdachten loopt al meer dan 20 jaar. Dit komt onder andere omdat de Hoge Raad in 2012 (in een zogenoemde herzieningsprocedure) besliste dat de zaak opnieuw door een gerechtshof behandeld moest worden.

Het gerechtshof in Den Haag deed op 14 oktober 2015 uitspraak. Tegen de uitspraak is cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Op 19 december wordt de uitspraak van de Hoge Raad verwacht.

Procedure

 
  1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
  2. Uitspraak gerechtshof Genomen stap
  3. Uitspraak Hoge Raad Genomen stap
  4. Herzieningsverzoek toegewezen Genomen stap
  5. Uitspraak gerechtshof Genomen stap
  6. In cassatie Actieve stap
  7. Uitspraak Hoge Raad Te nemen stap
 

Conclusie AG: onvoldoende overtuigend bewijs tegen Zes van Breda

In de strafzaak tegen de Zes van Breda zijn volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad Harteveld de al eerder ontstane twijfels aan de juistheid van hun veroordeling nog steeds niet weggenomen. Het cassatieberoep dat bij de Hoge Raad in deze zaak is ingesteld, slaagt volgens de advocaat-generaal. De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad die vrij is dat al dan niet te volgen.

Wat is cassatie??

Als het Openbaar Ministerie en/of de verdachte het niet eens zijn met (een deel van) de uitspraak van het gerechtshof, kunnen ze in cassatie gaan. De Hoge Raad kijkt alleen naar of het hof het recht juist heeft geïnterpreteerd en toegepast en of het hof zijn uitspraak voldoende heeft gemotiveerd en onderbouwd.

Agenda

Naar verwachting doet de Hoge Raad op 19 december uitspraak.

Ontwikkelingen

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

06-06-2017In de strafzaak tegen de Zes van Breda zijn volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad Harteveld de al eerder ontstane twijfels aan de juistheid van hun veroordeling nog niet weggenomen.
14-10-2015Het gerechtshof laat in de herzieningsprocedure de veroordelingen van alle verdachten in stand.
18-12-2012De Hoge Raad verklaart de vordering tot herziening van de zaak 'de zes van Breda' gegrond. Het hof Den Haag moet deze zaak opnieuw behandelen.
05-06-2012Advocaat-generaal Aben dient een vordering tot herziening in bij de Hoge Raad.

Persvoorlichting Hoge Raad

         

Communicatie en (pers)voorlichting Hoge Raad

Tel: 070 - 361 13 11
E-mail: info@hogeraad.nl                            

Landelijke Persrichtlijn 2013

Voor zover van toepassing sluit de Hoge Raad aan bij de Persrichtlijn 2013 van de Rechtspraak. Deze richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Laatste nieuws over doodslag Chinees restaurant Breda 1993  Laatste nieuws over doodslag Chinees restaurant Breda 1993

 

 

Conclusie AG: onvoldoende overtuigend bewijs tegen Zes van Breda5-6-2017 22:00:00<p>In de strafzaak tegen de Zes van Breda zijn volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad Harteveld de al eerder ontstane twijfels aan de juistheid van hun veroordeling nog steeds niet weggenomen. </p>
Veroordelingen '6 van Breda' blijven in stand13-10-2015 22:00:00​Het gerechtshof Den Haag heeft op 14 oktober 2015 in de herzieningsprocedure de veroordelingen van alle verdachten in de zaak de ‘6 van Breda’ in stand gelaten. <p>Het gerechtshof Den Haag heeft op 14 oktober 2015 in de herzieningsprocedure de veroordelingen van alle verdachten in de zaak de ‘6 van Breda’ in stand gelaten. De verdachten zijn respectievelijk in 1994 en 1995 veroordeeld voor betrokkenheid bij de doodslag op een vrouw, nadat zij onder dwang was meegenomen met de bedoeling om geld te stelen.</p>
Zaak 'zes van Breda' moet over17-12-2012 23:00:00<p>De Hoge Raad verklaart vandaag de vordering tot herziening van de zaak 'de zes van Breda' gegrond. Het gaat in deze zaak om de veroordelingen voor de doodslag in 1993 op een vrouw in Chinees restaurant Peacock in Breda. Het hof Den Haag moet deze zaak opnieuw behandelen.</p>