Liquidatieproces Passage

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUitspraken en nieuws > Bekende rechtszaken > Liquidatieproces Passage
illustratieve afbeelding

Stand van zaken

11 oktober 2007, politie doet onderzoek bij de woning van Kees Houtman [Foto: Hollandse Hoogte]

De behandeling van het onderzoek Passage is gestart op 9 februari 2009. Op 29 januari 2013 deed de rechtbank Amsterdam uitspraken in dit liquidatieproces. Op 28 februari 2013 is het proces in hoger beroep gestart bij het gerechtshof Amsterdam. Op dit moment vindt de inhoudelijke behandeling plaats.

Procedure 

 1. Regiezitting Genomen stap
 2. Inhoudelijke behandeling rechtbank Genomen stap
 3. Uitspraak rechtbank Genomen stap
 4. Hoger beroep Genomen stap
 5. Inhoudelijke behandeling gerechtshof Actieve stap
 6. Uitspraak gerechtshof Te nemen stap
  • In cassatie Te nemen stap
  • Herzienings-verzoek Te nemen stap

3 keer levenslang en aantal vrijspraken

In januari 2013 heeft de rechtbank Amsterdam na een langdurig proces van ongeveer 5 jaar in een aantal zaken zware straffen opgelegd. In 3 gevallen een levenslange gevangenisstraf. In een aantal zaken volgden vrijspraken, ook nadat door het Openbaar Ministerie (OM) de oplegging van levenslange gevangenisstraf werd geëist.

Hoger beroep in alle zaken

In alle zaken van het liquidatieproces Passage is hoger beroep ingesteld door de verdachten. In de meeste gevallen ook door het OM. In de zomer van 2013 is het gerechtshof Amsterdam gestart met de behandeling daarvan. Dit is nogal gecompliceerd, niet alleen door de grote omvang van de zaak, maar ook door de verwikkelingen tijdens het proces.

Kroongetuige in hoger beroep

Zo heeft het OM tijdens het hoger beroep de kroongetuige Fred Ros naar voren gebracht. Met als gevolg dat er een vrij uitvoerig onderzoek moest worden ingesteld om de inhoud van zijn verklaringen nader op juistheid te kunnen onderzoeken.

Strafzaken met raakvlakken

Voorts zijn tijdens de behandeling van de zaak Passage in hoger beroep bij de rechtbank Amsterdam strafzaken gestart (aanhangig gemaakt), die inhoudelijk raakvlakken hebben met de zaken die in Passage worden behandeld. Het gaat om de strafzaken tegen de vermeende moordenaars van vastgoedhandelaar Endstra en de strafzaak tegen W. Holleeder. De voortgang van die strafzaken bij de rechtbank heeft betekenis voor de voortgang van Passage in hoger beroep en andersom, ook al staat de behandeling van al deze zaken op zichzelf.

Wat is het liquidatieproces Passage?

Het ‘liquidatieproces Passage’ is de inmiddels gangbare benaming geworden van een aantal omvangrijke strafzaken. De kern van deze zaak is dat 11 verdachten ervan zijn beschuldigd in wisselende samenstelling betrokken te zijn geweest bij liquidaties, pogingen daartoe of de voorbereiding daarvan, in het tijdvak van 1993 tot en met 2006. Een aantal van hen is bovendien beschuldigd van het vormen van een criminele organisatie, gericht op het plegen van liquidaties en wapendelicten.

Inhoudelijke behandeling

Agenda

15 juni zitting in alle zaken.

Procesdeelnemers hoger beroep

Het gerechtshof

Raadsheren

 • Dhr. mr. R. Veldhuisen (voorzitter)
 • Dhr. mr. R.P.P. Hoekstra
 • Dhr. mr. drs. R.M. Steinhaus

Griffiers

 • Dhr. mr. A. Binken
 • Dhr. mr. M. Rasterhoff

Het Openbaar Ministerie

Advocaten-generaal

 • Mw. mr. C.L.  de Jong
 • Dhr. mr. F. Posthumus

 

Verdachten en hun raadslieden

 • J.F. R. – advocaten: mrs. S.L.J. Janssen en R. Malewicz
 • A. A. (overleden)
 • J. B. – advocaat mr. M.E. van der Werff
 • G. La S. – advocaten mrs. J.P.A. van Schaik en mw. F.E. Den Hartog
 • D. S. – advocaten mrs. Chr. Flokstra en N.C.J. Meijering
 • Fred Ros – advocaat mr. O.E. De Jong
 • M. R. – advocaat mw. mr. F.L.C. Schoolderman
 • S.L. S. – advocaten mrs. P.J. Silvis en mw. K.C. van der Wijgaart
 • C.P. S. – advocaten mrs. A.A. Franken en mw. C. Zuur
 • N. de B. – advocaten mrs. G.G.J. Knoops en mw. E. Vogelvang
 • F.J. S. – advocaten mrs. P.C. Tuinenburg

 

Gerechtshof Amsterdam

Palijs van Justitie aan het IJ  

De behandeling van het hoger beroep vindt plaats bij het gerechtshof Amsterdam. Bijna alle zittingen worden echter niet in het Paleis van Justitie op het IJdok gehouden maar in een extra beveiligde zittingszaal op het Justitieel Complex Schiphol (JCS, Duizendbladweg 100, Badhoevedorp).

Zitting bijwonen

De behandelingen van de zaken zijn (op uitzonderingen na) openbaar. U kunt de zitting bijwonen vanaf de publieke tribune. Doorgaans vangen de zittingen om 9.30 uur aan. Bij binnenkomst meldt u zich bij de portier die u verder verwijst.

Bezoekersinformatie

Bekijk alle informatie die u moet weten voor een bezoek aan het gerechtshof Amsterdam.

Huisregels

De veiligheid en privacy van bezoekers en medewerkers staan voorop. Daarom gelden er huisregels.

Persvoorlichting gerechtshof Amsterdam

Perscontact

Media die de zaak willen volgen en aanwezig willen zijn bij de zittingen kunnen accreditatie krijgen. Neem contact op met afdeling persvoorlichting:
Telefoon: 088 – 36 13 609
E-mail: voorlichting-hof-amsterdam@rechtspraak.nl

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

Laatste nieuws over liquidatieproces Passage  Laatste nieuws over liquidatieproces Passage

 

 

Passageproces: Fred Ros wordt niet vrijgelaten8-12-2016 23:00:00Beslissing gerechtshof Amsterdam. Kroongetuige Fred Ros wordt niet vrijgelaten<p>Fred Ros, verdachte en tevens 'kroongetuige' in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage, wordt niet in vrijheid gesteld. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist, nadat deze verdachte om opheffing of schorsing van zijn voorlopige hechtenis heeft verzocht.<br>Al eerder, op 26 augustus van dit jaar, wees het gerechtshof een verzoek tot invrijheidstelling van Ros af. </p>
Passageproces: Fred Ros en Dino S. worden niet vrijgelaten25-8-2016 22:00:00<p>Fred Ros en Dino S., beiden verdachten in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage, worden niet in vrijheid gesteld. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist op hun verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis.</p>
Liquidatieproces Passage als Bekende Zaak op Rechtspraak.nl21-6-2016 22:00:00<p>De al jaren lopende omvangrijke strafzaak <a href="/Uitspraken-en-nieuws/Bekende-rechtszaken/Liquidatieproces-Passage/Paginas/default.aspx">Liquidatieproces Passage </a>is vanaf nu opgenomen als Bekende Zaak op Rechtspraak.nl</p>