Ongeluk monstertruck Haaksbergen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUitspraken en nieuws > Bekende rechtszaken > Ongeluk monstertruck Haaksbergen

Stand van zaken

September 2014, de monstertruck tijdens stuntshow in Haaksbergen [foto: Hollandse Hoogte]

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt het hoger beroep in de strafzaak rondom het ongeluk met de monstertruck. Op maandag 8 mei om 12 uur was de eerste regiezitting van het hoger beroep.

Procedure

  1. Inhoudelijke behandeling rechtbank Genomen stap
  2. Uitspraak rechtbank Genomen stap
  3. Regiezitting gerechtshof Actieve stap
  4. Inhoudelijke behandeling gerechtshof Te nemen stap
  5. Uitspraak gerechtshof Te nemen stap

Uitspraak rechtbank in de strafzaak

Tijdens het evenement ‘AutoMotorSportief’ op 28 september 2014 in Haaksbergen kwam een monstertruck bij een stunt in het publiek terecht. Bij het ongeluk kwamen 3 mensen om het leven, tientallen anderen raakten gewond. Het evenement was georganiseerd door de Stichting Ster Evenementen Haaksbergen. De chauffeur en de stichting zijn veroordeeld voor dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld. De chauffeur en stichting hebben aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

 

 

 
              

Hoger beroep van de strafzaak

De chauffeur van de monstertruck en de organisator Stichting Ster Evenementen hebben aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

Wat is hoger beroep?

Als de officier van justitie en/of de verdachte het niet eens zijn met (een deel van) de uitspraak, kunnen ze in hoger beroep gaan. In het hoger beroep behandelt een gerechtshof de strafzaak opnieuw. De 3 rechters van het gerechtshof heten raadsheren.

 

 

 

Agenda

Op maandag 8 mei om 12 uur was de eerste regiezitting van het hoger beroep.

 

 

Wat ging vooraf?

 

Ongeluk met monstertruck

Op 28 september 2014 rijdt een monstertruck tijdens een evenement in Haaksbergen het publiek in. Er vallen 3 doden en tientallen gewonden.

Beslag

Slachtoffers en nabestaanden willen in december 2014 beslag leggen op de monstertruck. De rechter wijst het verzoek af. Begin februari 2015 wordt opnieuw geprobeerd beslag te leggen op de monstertruck, deze keer door het waarborgfonds. De rechter geeft hier toestemming voor.

 

Evenementenvergunning

In oktober 2015 vindt de rechtszaak plaats over de evenementenvergunning. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat er niet gekeken is naar de risico's die de stunt met zich meebracht. De vergunning had daarom volgens de rechter niet afgegeven mogen worden.

Strafzaak tegen bestuurder en stichting

Het evenement is georganiseerd door de Stichting Ster Evenementen Haaksbergen. De chauffeur en de stichting zijn veroordeeld voor dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

 

           

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Arnhem  Locatie Arnhem

Zodra de inhoudelijke behandeling van de zaak begint zijn de zittingen in beginsel openbaar. U kunt als belangstellende een zitting bezoeken. Om het gerechtsgebouw binnen te komen is een geldig legitimatiebewijs verplicht.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Arnhem, behandelt het hoger beroep in deze zaak. Wanneer het hoger beroep start is nog niet bekend.

Zitting bijwonen

Bezoekersinformatie

Deze zitting is openbaar

Lees alles wat u moet weten over uw bezoek aan het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

 

Huisregels

In de gebouwen van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden staan de veiligheid en privacy van bezoekers en medewerkers voorop. Daarom gelden er huisregels.

 

 

Persvoorlichting

 

Perscontact

Perscontact: persvoorlichting gerechtshof Arnhem
Telefoonnummer: 088 - 361 42 37
E-mail: communicatie.hof-arle@rechtspraak.nl

 

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

 


 


 


 


 


 


 

Laatste nieuws over ongeluk monstertruck Haaksbergen - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Laatste nieuws over ongeluk monstertruck Haaksbergen

 

 

Celstraf en voorwaardelijke boete na ongeluk monstertruck Haaksbergen14-4-2016 22:00:00De 51-jarige bestuurder van de monstertruck die tijdens een stunt in Haaksbergen het publiek inreed moet 15 maanden de gevangenis in. De Stichting Ster Evenementen Haaksbergen krijgt een voorwaardelijke boete van 25.000 euro.<p>De 51-jarige bestuurder van de monstertruck die tijdens een stunt in Haaksbergen het publiek inreed moet 15 maanden de gevangenis in. Ook mag hij 5 jaar lang niet als stuntman werken. De rechtbank oordeelt dat hij onvoldoende rekening hield met de risico's waaraan hij het publiek bij de show blootstelde. Ook de Stichting Ster Evenementen Haaksbergen, die het evenement organiseerde, is ernstig tekort geschoten in het waarborgen van de veiligheid van het publiek. Zij krijgt daarom een voorwaardelijke boete van 25.000 euro.</p>
Strafzaak monstertruck Haaksbergen op 14 en 15 maart10-2-2016 23:00:00Op maandag 14 en dinsdag 15 maart behandelt de rechtbank Overijssel in Almelo de strafzaak over het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen. Donderdag 17 maart is gereserveerd als uitloopmogelijkheid.<p>Op maandag 14 en dinsdag 15 maart behandelt de rechtbank Overijssel in Almelo de strafzaak over het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen. Donderdag 17 maart is gereserveerd als uitloopmogelijkheid. In de zaak zijn twee verdachten: De chauffeur van de monstertruck en de stichting die het evenement organiseerde.</p>
Evenementenvergunning monstertruck Haaksbergen onterecht verleend27-10-2015 23:00:00​De gemeente Haaksbergen heeft onterecht de vergunning afgegeven voor het evenement waar het ongeluk met een monstertruck gebeurde. <p>De rechtbank Overijssel oordeelt dat er vooraf door de gemeente Haaksbergen helemaal geen risico-inschatting is geweest voor de stunt met de monstertruck. Er was geen concreet beeld van wat er tijdens de stunt zou gebeuren en welke risico’s er waren. Dit was bij de aanvraag niet toegelicht en daar is ook geen navraag naar gedaan. Ook in de latere bezwaarprocedure is de vergunning onterecht gehandhaafd.</p>