Zaak Bart van U.

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUitspraken en nieuws > Bekende rechtszaken > Strafzaak Bart van U.

Procedure

Het gerechtshof Den Haag behandelt het hoger beroep in de zaak Bart van U. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 15, 16 en 17 februari.

 

  1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
  2. Hoger beroep Genomen stap
  3. Inhoudelijke behandeling gerechtshof Actieve stap
  4. Uitspraak gerechtshof Te nemen stap

Rechtbank Rotterdam veroordeelt Bart van U. tot tbs met dwangverpleging

De rechtbank acht bewezen dat Bart van U. opzettelijk zijn zus Loïs heeft doodgestoken. Ook is bewezen verklaard dat hij opzettelijk Els Borst, minister van Staat, heeft doodgestoken. De verdachte heeft beide feiten bekend. Door zijn psychiatrische ziekte lijkt Van U. in een parallelle wereld te leven, aldus de rechtbank. In beide gevallen heeft hij volgens de rechtbank gehandeld in een plotselinge gemoedsopwelling. Er is daarom sprake van doodslag en niet van moord. Van U. wordt veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

 

        

 

Agenda

De inhoudelijke behandeling van deze zaak staat gepland op 15, 16 en 17 februari.

De uitspraak in deze zaak vindt plaats op 16 maart om 13.30 uur.

 

 

Ontwikkelingen

 

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

13-04-2016Rechtbank veroordeelt Van U. tot tbs met dwangverpleging

 

Procesdeelnemers

 

Gerechtshof

De volgende raadsheren behandelen deze zaak:

  • Mr. A.E. Mos-Verstraten (voorzitter)
  • Mr. A.J.M. Kaptein
  • Dr. Mr. J.A.C. Bartels

Openbaar Ministerie

Mr. J.W.M. Grimbergen is de advocaat-generaal bij deze zaak.

 

Verdediging

Mr. B.J.P. van Gils is de advocaat van de verdachte.

 

 

 

Zitting bijwonen

Afbeelding toevoegen Gerechtshof Den Haag

Zodra de inhoudelijke behandeling van de zaak begint zijn de zittingen in beginsel openbaar. U kunt als belangstellende een zitting bezoeken. De rechtszaak vindt plaats bij het gerechtshof Den Haag. Er is beperkte ruimte in de zittingszaal, daarom laat het gerechtshof publiek toe op volgorde van binnenkomst. Als de zaal vol is, wordt de toegang geweigerd. Om gerechtsgebouw binnen te gaan is een geldig legitimatiebewijs verplicht.

 

Persvoorlichting gerechtshof Den Haag

 

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting gerechtshof Den Haag

drs. M.H. (Maartje) Verweij, senior communicatieadviseur / persvoorlichter

Telefoon: 088 - 362 23 41
 

 

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

 


 

Laatste nieuws over de zaak Bart van U.  Laatste nieuws over de zaak Bart van U.

 

 

Rechtbank Rotterdam veroordeelt Bart van U. tot TBS met dwangverpleginghttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Rotterdam/Nieuws/Paginas/Rechtbank-Rotterdam-veroordeelt-Bart-van-U.-tot-TBS-met-dwangverpleging.aspxRotterdam12-4-2016 22:00:00<p>De rechtbank acht bewezen dat Bart van U. opzettelijk zijn zus Loïs heeft doodgestoken. Ook is bewezen verklaard dat hij opzettelijk mevrouw Els Borst heeft doodgestoken. Verdachte heeft beide feiten bekend. In beide gevallen heeft hij volgens de rechtbank gehandeld in een plotselinge gemoedsopwelling. Er is daarom sprake van doodslag en niet van moord. Van U. wordt veroordeeld tot TBS met dwangverpleging.</p>